5 tips voor een fijne yogaplek thuis

Onze huiskamer, slaapkamer of werkkamer is tegenwoordig ook onze persoonlijke yogastudio. Je bent net klaar met de zoveelste online meeting en het is tijd om je yogamat uit te rollen.

Maar, diezelfde plek waar je net urenlang naar het scherm hebt moeten staren leent zich niet bepaald voor een ontspannen toevluchtsoord voor yoga en meditatie.  

Toch kun je met een paar simpele aanpassingen in je huis een ruimte creëren die rust uitstraalt en uitnodigend is voor yoga. In dit artikel geven we je graag tips die je kunt toepassen in bijna iedere ruimte in jouw thuis.

Upgrade jouw persoonlijke yogastudio met deze vijf tips:

1. Blok je agenda

Kies allereerst aan het begin van de week de yogalessen die je in die week wilt volgen, zodat je een regelmatig yoga practice krijgt. Wanneer je een les selecteert kun je deze toevoegen aan ‘mijn favorieten’.  Zo sla je de les op onder Mijn Tula en hoef je later niet meer te zoeken, handig!

Vergeet niet deze lessen toe te voegen aan jouw persoonlijke agenda, zodat je altijd tijd hebt gereserveerd om de les daadwerkelijk te doen. Op dat moment schuif je alles waar je mee bezig bent aan de kant en bereid je je voor op je yogales. Zo neem je al mentaal afscheid van je werkplek en verwelkom je je yogaplek. Dit gaat jouw helpen met het vinden van balans in je leven. Nieuwsgierig naar balans? Lees hier meer over dit onderwerp.

2. Demp geluiden

Schakel alle meldingen en notificaties van je computer en telefoon uit en leg je telefoon in een andere kamer dan waar je yoga gaat doen (tenzij je op je telefoon de lessen volgt). Zet ook zoveel mogelijk andere apparaten in je huis uit. Daarna laat je je partner, huisgenoten en/of kinderen weten dat je niet gestoord wilt worden voor zolang je gekozen yogales duurt.

3. Creëer de sfeer van een yogastudio

Ruim de ruimte op en leg alles netjes opzij wat je niet gaat gebruiken. Verschuif een aantal dingen in de ruimte om zo je perspectief te veranderen. Zelfs al door het verschuiven van een stoel of plant kan de ruimte meteen anders aanvoelen. Zorg voor voldoende frisse lucht en steek eventueel een kaars aan en wierook (als je ervan houdt), of brand een lekkere olie. Dim eventueel de lichten, als je dat prettig vindt.  

4. Yoga hulpmiddelen

Je hebt niet veel nodig om fijn yoga te kunnen doen. Over het algemeen is een yogamat voldoende. Daarnaast kun je andere attributen gebruiken die je kunnen ondersteunen gedurende de les. Leg deze alvast binnen handbereik voordat je je les begint. 

Lees meer over yoga hulpmiddelen in dit blog.  

5. Vergeet niet Shavasana

Als laatst, spring na de les niet meteen weer omhoog en in actie. Neem echt even de tijd om de yogales af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld in Shavasana, of in een zittende houding.

Als je weinig tijd hebt kan een minuut al voldoende zijn om de juiste transitie te maken naar het dagelijkse leven. Heb je wat langer de tijd dan kun je nog even mediteren of inspiraties opschrijven.  

Drink ook een glas water na de les om te hydrateren.

Fleur legt je in onderstaande video uit wat Shavasana is en hoe je de houding uitvoert. Het lijkt een hele simpele houdingen en dat is het eigenlijk ook, maar het effect is des te groter… 
Deze les is onderdeel van de Beginnen met Yoga workshop die Fleur gemaakt heeft.

cursus Beginnen met yoga - Savasana

Blijf oefenen!

Onthoud dat het allemaal niet perfect hoeft te zijn. Het gaat om jou en jouw yogales. Probeer alles om je heen voor eventjes te laten voor wat het is en geniet van de les.

We hopen je regelmatig op de mat te zien. Heb je vragen? Vraag het gerust in onze community en we helpen je graag verder!

Heb je extra tips voor je mede-yogi’s? 
Laat ze achter in de reacties onderaan deze pagina

Doe yoga met ons

Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.

Anderen bekeken ook:

Stevig op je benen staan - mindset - yoga

In het hier en nu leven: krijg een ijzersterke mindset

We dwalen allemaal weleens af met onrustige gedachten over later. Het ene moment lukt het je om volledig in het hier en nu te leven …

Lees verder
Blog 5 Redenen waarom je elke dag zou moeten stretchen

5 Redenen waarom je elke dag zou moeten stretchen

Een belangrijk aspect van een gezonde levensstijl dat vaak over het hoofd wordt gezien, is stretchen. In ons drukke dagelijkse leven is het gemakkelijk om …

Lees verder

Meer lezen

up