Beter slapen met yoga

Een goede nachtrust is een essentieel onderdeel van een gezonde en evenwichtige levensstijl. Want, met goede nachtrust word je weerbaarder tegen stress, hebt je meer energie voor leuke dingen en kun je je beter concentreren.

Een manier om voor een goede nachtrust te zorgen, is door avondrituelen in je routine op te nemen. Deze rituelen kunnen helpen je geest te kalmeren, het lichaam te ontspannen en je voor te bereiden op de nacht. Hierdoor zul je beter slapen. 

Yoga beoefenen voor het slapen gaan is één manier om een goede nachtrust te krijgen en vooral online yogalessen zijn hier perfect voor. Je kunt ze namelijk eenvoudig vanuit je eigen huis, of zelfs slaapkamer volgen. 

Verder delen we in dit artikel nog graag vier andere krachtige avondrituelen om te proberen voor een betere nachtrust. 

Inhoudsopgave

In onze online yoga cursus ‘Yoga voor een betere nachtrust’ legt Fleur van Zonneveld haarfijn uit waarom een goede nachtrust belangrijk is: ‘Het geeft je lichaam en geest de mogelijkheid om alle prikkels en spanningen van je dag te verwerken en door een goede nachtrust sta je de volgende dag weer frisser en fijner op. Hierdoor wordt je dag een stuk prettiger wakker’.

Daarom vinden we goede nachtrust enorm belangrijk. Yoga helpt hierbij, maar er zijn nog andere manieren. Mocht je kampen met slecht slapen, probeer deze vijf avondrituelen een week en kijk of je verschil merkt.

Vijf avondrituelen voor een betere nachtrust

Creëer een rustgevende sfeer

Zet de toon voor ontspanning door een rustgevende omgeving in je slaapkamer te creëren. Dit kan het dimmen van de lichten zijn, het spelen van rustgevende muziek of het verspreiden van etherische oliën zoals lavendel of kamille.

Lees ook: 5 tips voor een fijne yogaplek in huis

Beoefen yoga of meditatie

Een zachte yogabeoefening of meditatie voor het slapengaan helpt om spanningen in het lichaam los te laten en de geest tot rust te brengen. Je bereidt je lichaam en geest alvast voor om te ontspannen tijdens je slaap. Probeer bijvoorbeeld één van de lessen hieronder voordat je gaat slapen.

Verbreek je verbinding met technologie

Het blauwe licht dat door schermen wordt uitgestraald kan de natuurlijke slaap-waakcyclus van het lichaam verstoren, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Verbreek de verbinding met technologie minstens een uur voordat je naar bed gaat om je hoofd te kunnen laten ontspannen.

Journaling

Schrijf je gedachten en gevoelens op voordat je naar bed gaat om je geest leeg te maken. Dit kan een geweldige manier zijn om eventuele zorgen of stress los te laten en van je af te schrijven. Hierdoor plaats je het even buiten jezelf en kan je hoofd uitrusten als je gaat slapen.

Lees ook: Vragen voor in je dagboek

Dankbaarheidsoefening

Eindig je dag met een positieve noot door na te denken over de dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kan helpen om je aandacht te verleggen van negatieve gedachten of emoties naar gevoelens van tevredenheid en ontspanning. Probeer dagelijks bijvoorbeeld drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

Door deze avondrituelen in je routine op te nemen, kun je na de dag tot rust komen en je lichaam en geest voorbereiden op een goede nachtrust. Experimenteer met verschillende rituelen om erachter te komen wat voor jou het beste werkt.

Wil je begeleiding bij het beter slapen?

Bekijk dan de mini-cursus van Fleur: ‘Yoga voor een betere nachtrust’.

Hierin geeft Fleur je niet alleen hele fijne yoga-, meditatie- en ademhalingsoefeningen, maar komt ook het journalen aan bod en de kracht van ochtend- en avondrituelen.

Fleur leidt je in vier weken naar beter slapen en meer energie.

Wil je ook online yogalessen uitproberen?
Klik dan op de knop hieronder en start je 14 dagen proefperiode vandaag nog.

Geschreven door: Ruben Stelma

Doe yoga met ons
Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.
Anderen bekeken ook:
Blog: Alles wat je moet weten over Yoga Nidra

Alles wat je moet weten over Yoga Nidra: Een diepgaande introductie

Yoga Nidra is diepgeworteld is in de tradities van yoga en meditatie. Deze yogastijl wordt steeds populairder in de moderne wereld van vandaag. Het wordt …

Lees verder
Doe mee met de online yoga - 7 dagen yoga challenge

Online Yoga Challenge – in 7 dagen vol energie

Zeven dagen yogalessen volgen onmogelijk?Niet met de online yoga challenge! We weten allemaal dat het lastig is om nieuwe gewoontes te starten. Je begint goed …

Lees verder
Meer lezen
up