Vind de beste yogamat voor jou – onze tips voor iedere yogi

Wanneer je yoga beoefend is het fijn om dat met goede materialen te doen.

Van de essentiële items voor yoga staat een goede yogamat natuurlijk centraal. Of je nu een beginner of een ervaren yogi bent. Het vinden van de beste yogamat kan je comfort, stabiliteit en algeheel genot van je yogasessie verhogen.

In deze blog onderzoeken we de belangrijkste factoren waarmee je rekening kunt houden bij het zoeken naar jouw ideale yogamat én we geven onze tips voor de beste yogamat voor verschillende yogi’s.

Begin met Yoga vanuit je eigen huis, met Tula Yoga Online

Inhoudsopgave

Factoren om rekening mee te houden bij het uitzoeken van jouw ideale yogamat

Materiaal

Het materiaal van een yogamat speelt een cruciale rol in het uitzoeken van een yogamat. Dit bepaald namelijk voor een groot deel je ervaring en duurzaamheid van de mat. Zoek naar yogamatten gemaakt van hoogwaardige, niet-giftige materialen zoals natuurlijk rubber, milieuvriendelijk PVC of kurk. Deze materialen bieden uitstekende grip, demping en ondersteuning. Overweeg daarnaast matten die eenvoudig schoon te maken en te onderhouden zijn.

Dikte en demping

De dikte en demping van een yogamat hebben direct invloed op je comfort tijdens een yogasessie. Dikkere matten, meestal rond de 6 mm, bieden betere gewrichtsbescherming en ondersteuning voor gevoelige gebieden zoals knieën en polsen, hierdoor zijn ze heel fijn voor de rustigere yogastijlen zoals Yin Yoga en Restorative Yoga. Ze kunnen echter je stabiliteit verminderen in evenwichtshoudingen.

Dunnere matten, ongeveer 3-4 mm, bieden betere stabiliteit en een betere verbinding met de grond, waardoor ze ideaal zijn tijdens de actievere yogalessen zoals Vinyasa en Ashtanga. 

Grip

Een uitstekende grip op je yogamat is essentieel om stabiliteit te behouden en uitglijden te voorkomen. Vooral tijdens meer dynamische en energieke yogalessen wil je niet uitglijden over je eigen zweetdruppels. Zoek naar matten met een gestructureerd of plakkerig oppervlak dat betrouwbare grip biedt. Sommige matten krijgen zelfs meer grip wanneer ze vochtig worden, waardoor ze geschikt zijn voor hot yoga of intensieve yogasessies.

Grootte en draagbaarheid

Houd ook rekening met de grootte en draagbaarheid van je yogamat. Beoefen je thuis yoga dan is een grotere en zwaardere yogamat geen probleem. Ga je ermee op reis, of dagelijks naar een yogastudio? Dan wil je misschien voor een iets lichtere mat kiezen om je geen breuk te tillen.

Conclusie

Investeren in een goede yogamat is geen overbodige luxe. 

Echter, als je net begint met yoga en misschien nog niet je favoriete yogastijl hebt ontdekt ga dan voor een allround instapmodel.

Als je dan al wat langer yoga beoefend kun je bedenken wat voor jou de beste yogamat zal zijn.

Onze tips voor de beste yogamat voor de verschillende soorten yogi’s

De beste yogamat beginners

De allround yogamat – Deze yogamatten gebruiken we ook in de Tula yogastudio’s.
Ze geven genoeg grip en zijn eenvoudig schoon te maken. Daarnaast zijn ze robuust en een perfect instap-model. Zoals we al schreven hoef je niet te diep in je portemonnee te tasten wanneer je begint met yoga

Vind de beste yogamat voor jou - onze tips voor iedere yogi - Tula Yoga Online
AKO Yin-Yang Studio Yogamat

De beste yogamat voor duurzaamheid

Manduka is naast het grootste yogamaterialen merk ook waanzinnig goed in het produceren van duurzame yogamatten. Deze matten gaan gemiddeld jaren langer mee dan andere matten en blijven hun kwaliteit houden. Ze zijn iets prijziger, maar we vinden ze het meer dan waard.

Thuis gebruiken we daarom graag Manduka matten.

De beste yogamat om mee te reizen

Ben je veel op reis en wil je wel je eigen mat mee? Dan is de Manduka travel mat de beste keuze. Deze is licht, maar behoudt z’n grip. Daarnaast kun je hem ook heel goed gebruiken om boven op een andere mat te leggen, als je bijvoorbeeld wel naar een studio gaat.

Vind de beste yogamat voor jou - onze tips voor iedere yogi - Tula Yoga Online
Manduka Travel

De beste yogamat voor ervaren yogi’s

Deze mat van Liforme heeft een hele fijne grip en een stabiele demping. Ook bij zweterige lessen behoudt deze mat z’n grip.
Daarnaast heeft deze mat hele handige lijnen als patroon die je kunnen assisteren tijdens de yogales. 

Vind de beste yogamat voor jou - onze tips voor iedere yogi - Tula Yoga Online
Liforme Yogamat

De beste yogamat voor mannen

De meeste yogamatten zijn niet langer dan 185 cm. Voor de heren is dit vaak net te krap. Zeker als je richting de 2 meter gaat in lengte is zo’n mat te klein.
Daarom heeft Manduka geweldig yogamatten die langer, breder én iets dikker zijn. De grotere lichamen van mannen passen hierdoor beter op deze mat.

De beste yogamat voor hot yoga

Bij hot yoga wil je een mat die niet glibberig wordt van alle zweetdruppels en goed te reinigen is. De Yogistar yogamat is dan perfect.

Extra tip: de yogadoek

Deze gaat bij ons altijd mee in de tas!

Als je een fantastische mat hebt gevonden die toch een beetje glibbering kan worden dan raden we aan om een yogadoek eroverheen te leggen. Dit is een sneldrogende handdoek met extra grip die ervoor zorgt dat je wel de demping van je mat hebt, maar niet alle kanten opglibbert.

Ook als je gaat reizen kun je deze doek als alternatief voor een yogamat gebruiken en zelfs als handdoek bij het zwembad 😉 dubbelhandig!

Wil je ook online yogalessen uitproberen?
Klik dan op de knop hieronder en start je proefperiode vandaag nog.

Geschreven door: Ruben Stelma

Doe yoga met ons
Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.
Anderen bekeken ook:
Blog: Alles wat je moet weten over Yoga Nidra

Alles wat je moet weten over Yoga Nidra: Een diepgaande introductie

Yoga Nidra is diepgeworteld is in de tradities van yoga en meditatie. Deze yogastijl wordt steeds populairder in de moderne wereld van vandaag. Het wordt …

Lees verder
Doe mee met de online yoga - 7 dagen yoga challenge

Online Yoga Challenge – in 7 dagen vol energie

Zeven dagen yogalessen volgen onmogelijk?Niet met de online yoga challenge! We weten allemaal dat het lastig is om nieuwe gewoontes te starten. Je begint goed …

Lees verder
Meer lezen
Beter slapen met online yogalessen - Tula Yoga Online
Beter slapen met yoga

Een goede nachtrust is een essentieel onderdeel van een gezonde en evenwichtige levensstijl. Want, met goede nachtrust word je weerbaarder tegen stress, hebt je meer

Lees verder »
up