Een gezonde core door yoga

Dat yoga een bijdrage levert aan het versterken van je core is inmiddels bekend, maar wat is je core precies? En waarom is het zo belangrijk dat je aandacht besteed aan je core?

De naam verklapt het al een beetje, maar de core is de ‘kern’ van ons lichaam. En je buikspieren maken deel uit van deze core. We gebruiken onze core de hele tijd. Als we lopen, als we iets optillen of als we sporten. De core is regelmatig in beweging. En hoe beter je core is, hoe beter je stabiliteit is. Een sterke en gezonde core is niet alleen belangrijk tijdens de beoefening van yoga, maar juist ook belangrijk in het dagelijkse leven.

Table of Contents

Anatomie van de core

Waar zit de core nou precies? De gehele core heeft een voorkant, een achterkant een bovenkant en een onderkant. De bovenkant van je core is je diafragma, ofwel de grootste ademhalingsspier die je torso in twee delen splitst. De onderkant van je core zijn je bekkenbodemspieren. De achterkant zijn de spieren die je rug strekken en aan de voor- en zijkanten zitten je buikspieren. De core is dus veel meer dan alleen je buikspieren.

Een gezonde core door yoga

De buikspieren

De voorkant van je core zijn dus je buikspieren en de allerbekendste van die buikspieren is de six pack ofwel de Rectus abdominus genoemd. Aan de zijkanten zitten je Obliques precies naast de rectus abdomius en daaronder zit weer de transversus abdominus. Deze ligt het diepste van allemaal. Hieronder vind je een handig plaatje om je een beetje een idee te geven waar deze buikspieren nou precies zitten in je lijf.

Een gezonde core door yoga

Je core in balans met yoga

Een gezonde core is ontzettend belangrijk omdat al deze spieren ervoor zorgen dat jouw lichaamshouding klopt. Je zult merken dat je gemakkelijker rechtop kunt staan en dat de rest van je lijf ondersteunt wordt, zodat je meer kunt ontspannen.
Met een gezonder core zullen ook lichamelijk klachten, zoals lage rugklachten, voorkomen worden of verbeterd worden. En dat is al reden genoeg om aandacht aan je core te besteden.

Maar daarnaast heeft een gezonde core ook andere voordelen. Want die lichamelijke stabiliteit gaat ervoor zorgen dat je je emotioneel gezien sterker en zekerder gaat voelen. En dat komt omdat het derde chakra, zich bevindt in je core ter hoogte van je navel. Deze chakra staat voor kracht. Kracht om te bereiken wat je wilt, energie, vertrouwen en zelfwaardering. Omdat deze chakra zich in het midden bevindt, is het belangrijk dat deze in balans is, zodat je zelfverzekerd en met vertrouwen door het leven gaat.

Lees ook: yogaroutine voor een gezonde rug

Een gezonde core door yoga

De voordelen van een gezonde core op een rijtje

  • Verbetert je lichaamshouding
  • Verbeterd je balans
  • Verhoogt je stabiliteit
  • Beschermt je organen
  • Vermindert pijn
  • Vermindert lichamelijke klachten
  • Geeft je meer kracht
  • Verhoogt je zelfvertrouwen
  • Het voorkomt blessures

Een gezonde core door yoga

Je hoeft echt niet dagelijks sit-ups te doen om tot een goed resultaat te komen. Het is juist belangrijk om bewust met je core om te gaan en yoga kan je hierbij helpen. Door yoga kun je je core met aandacht en van binnenuit versterken en in balans brengen. Je gaat merken en voelen dat je in heel veel yoga-houdingen je core gebruikt. 

Een regelmatige yogaroutine helpt!

Probeer yoga of volg regelmatig een van onze online yogalessen. Het is beter om regelmatig yoga te doen dan één keer in de zoveel tijd. Start met 2 keer per week en je zult het verschil snel merken. 

 

Wil je nou gerichter alleen aan je core werken? Dan heeft Lalí Rullens een hele fijne serie gemaakt die volledig op de core gericht zijn.

 

Een gezonde core door yoga

Door: Viki Stelma-Boviatsis

Doe yoga met ons
Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.
Anderen bekeken ook:
Blog: Alles wat je moet weten over Yoga Nidra

Alles wat je moet weten over Yoga Nidra: Een diepgaande introductie

Yoga Nidra is diepgeworteld is in de tradities van yoga en meditatie. Deze yogastijl wordt steeds populairder in de moderne wereld van vandaag. Het wordt …

Lees verder
Doe mee met de online yoga - 7 dagen yoga challenge

Online Yoga Challenge – in 7 dagen vol energie

Zeven dagen yogalessen volgen onmogelijk?Niet met de online yoga challenge! We weten allemaal dat het lastig is om nieuwe gewoontes te starten. Je begint goed …

Lees verder
up