Het verschil tussen Yin Yoga, Restorative Yoga en Yoga Nidra

We kennen allemaal het gevoel wel van te veel hooi op onze vork, overweldigd worden door een net iets te drukke agenda, of door heftige gebeurtenissen in ons leven. Zo zijn er veel dingen die stress veroorzaken in ons leven en soms is het moeilijk om dat weer los te laten.

Door langdurige stress kan het zijn dat we lichamelijk, emotioneel en mentaal uit balans raken, waardoor er uiteindelijk klachten ontstaan. Zo hebben we bijvoorbeeld onvoldoende energie, waardoor alles te veel moeite kost, of worden we neerslachtig. Vaak gaat stress gepaard met opgehoopte spanning in het lichaam. Daarom is het essentieel dat we af en toe de tijd nemen om goed uit te rusten en deze opgebouwde stress los te laten.

Op Tula Yoga Online hebben we drie ontspannen yogastijlen die je helpen om deze opgebouwd spanningen los te laten; Yin Yoga, Restorative Yoga en Yoga Nidra.

Lees ook: Welke yogastijl moet ik keizen

 

Hoewel Yin Yoga, Restorative yoga en Yoga Nidra allemaal gericht zijn op ontspanning en herstel, hebben ze elk hun unieke kenmerken. Yin Yoga richt zich op het stretchen van diepere weefsels en het vergroten van de flexibiliteit. Restorative yoga daarentegen draait om totale ontspanning en het ondersteunen van het lichaam in passieve houdingen. Yoga Nidra, aan de andere kant, is een geleide meditatie-achtige beoefening die diepe ontspanning en mentale helderheid bevordert.

Deze drie yogavormen zijn alle drie de moeite waard om te ontdekken wanneer je veel spanning voelt en daarom verdiepen we ze hieronder voor je.

Inhoudsopgave

Yin Yoga: diepe stretch en innerlijke balans

Yin Yoga is als een kalme meditatieve reis door het lichaam. Deze yogavorm draait om het langzaam aannemen van houdingen die diepere weefsels, zoals gewrichten en bindweefsel, activeren door ze op rek te brengen. 

Het doel is niet om de spieren te belasten, maar om ontspannen te blijven in de poses en zodoende geleidelijk meer flexibiliteit te ontwikkelen. 

Yin Yoga kan je helpen om stijfheid en spanning in het lichaam te verminderen, terwijl je tegelijkertijd een gevoel van innerlijke rust en evenwicht creëert.

Lees ook: 10 reden om Yin Yoga te doen

Restorative yoga: herstel en vernieuwing

Restorative yoga is als een warm bad voor je ziel. In deze yogastijl gaat het niet om rekken of inspanningen, maar om totale ontspanning.

Je omringt jezelf met kussens, dekens en andere props om je lichaam volledig te ondersteunen terwijl je zachte poses aanneemt. Dit bevordert diepgaand fysiek en mentaal herstel.

Restorative yoga helpt bij het loslaten van spanning, het verbeteren van de slaap en het stimuleren van een gevoel van innerlijke vrede.


Lees ook: Wat is restorative yoga

Yoga Nidra: diepe ontspanning en bewuste rust

Yoga Nidra is als een geleide meditatie die je naar een diepe staat van bewuste rust leidt. Terwijl je comfortabel ligt, volg je de begeleiding van de docent om je lichaam en geest te ontspannen.

Dit heeft niet alleen invloed op de fysieke ontspanning, maar helpt ook bij het loslaten van mentale spanning en het bevorderen van helderheid.

Yoga Nidra helpt je om je mentale belasting te verminderen, innerlijke rust te vinden en een hernieuwde energie te ervaren.

Kiezen wat bij jou past

Kort samengevat is het verschil tussen Yin Yoga, Restorative yoga en Yoga Nidra:

Als je op zoek bent naar diepgaande fysieke ontspanning, is Restorative Yoga misschien jouw pad.
Voor een combinatie van lichte strekkingen en innerlijke balans kan Yin Yoga geschikt zijn.
En als je een diepe mentale ontspanning wilt ervaren, is Yoga Nidra een uitstekende keuze.

Alle drie de yogavormen combineren is natuurlijk ook een hele fijne methode. Je kunt prima een korte Nidra les volgen na je Restorative yogales, of Restorative yogahoudingen afwisselen met Yin yogahoudingen.

Nu je het onderscheid weet tussen Yin Yoga, Restorative Yoga en Yoga Nidra, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij je behoeften.
Geniet van je lessen en we hopen dat je je welverdiende ontspanning vindt.

xTula

Doe yoga met ons
Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.
Anderen bekeken ook:
Blog: Alles wat je moet weten over Yoga Nidra

Alles wat je moet weten over Yoga Nidra: Een diepgaande introductie

Yoga Nidra is diepgeworteld is in de tradities van yoga en meditatie. Deze yogastijl wordt steeds populairder in de moderne wereld van vandaag. Het wordt …

Lees verder
Doe mee met de online yoga - 7 dagen yoga challenge

Online Yoga Challenge – in 7 dagen vol energie

Zeven dagen yogalessen volgen onmogelijk?Niet met de online yoga challenge! We weten allemaal dat het lastig is om nieuwe gewoontes te starten. Je begint goed …

Lees verder
Meer lezen
up