Hoe start je thuis met het volgen van online yogalessen?

Hoe gaat het met je?
De kans is groot dat je nu wilt zeggen dat je het druk hebt, maar dat het goed gaat.
Dit antwoord geven we maar al te graag, want laat vooral een ander niet zien hoe het met je gaat.

Voordat je nu weer antwoordt zonder na te denken en te voelen, willen wij je uitnodigen om even naar binnen te keren. Hoe gaat het écht met je? Je werkt misschien al weken vanuit je waskamer of de kamer van je tienerdochter en de laatste dag dat je voldoende lichaamsbeweging had, was in een vorig leven.

Wij kunnen ons voorstellen – zeker in de huidige tijd – dat het niet vanzelfsprekend is dat alles goed met je gaat. Als je toe bent aan meer ontspanning, rust en beweging, zijn online yogalessen wat voor jou. Maar hoe start je nu met thuis yoga?

Wanneer start je met online yogalessen?

Laten we vooropstellen dat ieder mens kan starten met online yoga, waar en wanneer je maar wilt. Tegenwoordig vliegen we alleen continu van hot naar her. Deze gehaaste levensstijl maakt het lastig om het juiste moment te kiezen om je yogamatje open te slaan en volledig zen in de neerwaartse hond te gaan staan. Juist als je merkt dat het lastig is om een moment voor jezelf te nemen, moet je het doen.

Kijk vooral naar welk moment in de week het meest geschikt is voor jou. Op welk moment kun je altijd? Het lijkt nu misschien onmogelijk om een vast moment te plannen, omdat je nog duizend en één dingen moet doen. Probeer je hierdoor niet uit het veld te laten slaan. Je hoeft niet direct het perfecte moment te vinden. Het gaat erom dat je begint en ervaart. Vanaf daar kun je weer verder kijken.

Hoe kun je jezelf motiveren om op je yogamat te gaan staan?

Het eindresultaat

Na een lange werkdag of in een druk weekend heb je niet altijd zin om op je yogamat te gaan staan. Je yogasessie schiet er hierdoor gauw bij in. Jammer, want je verlangt zo naar meer rust in je lijf en een sterker lichaam. Door je yogamat te laten verstoffen, blijft dit slechts een verlangen. Dus, hoe kun jij jezelf nu toch op die mat krijgen als je nog minder zin hebt in een yogales dan een aap in banaan? Simpel: denk aan het eindresultaat!

Na een yogales zul jij je als herboren voelen. Echt.

Doordat jij je lichaam tijdelijk ontziet van duizenden prikkels, komt je zenuwstelsel weer tot rust. Hierdoor ontstaat er ruimte voor ontspanning, het voelen van je emoties en nieuwe inzichten. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat jij je mentaal sterker zult voelen, waardoor je bewustere keuzes kunt maken en meer kunt genieten van het leven.

Een practice is een practice

Spreek met jezelf af voordat je op je mat stapt, dat je niets moet. Je doet precies datgene wat voor jou goed voelt en waar je zin in hebt. Je hoeft dit niet te forceren, want je zult zien dat je intuïtief zal handelen. Onthoud: een practice is een practice, ook al doe je alleen een zonnegroet.

Ritme & Regelmaat

Om gemotiveerd te blijven, kan het ook helpen om vaker dezelfde les te volgen. Je hoeft niet iedere sessie een nieuwe les te kiezen. Soms is het gewoon fijn als je weet wat je kan verwachten. Dit geeft je ook de kans om flexibeler en sterker te worden in specifieke houdingen. Hierdoor wordt de les nóg leuker!

Plan aan het begin van je week al in welke les je wanneer gaat volgen. Hiermee verlaag je de drempel om daadwerkelijk op je mat te stappen én hoef je op het moment suprême geen keuzes meer te maken.

Creëer een fijne yoga plek

Thuiswerken, puberende kinderen, een berg was en een kat die maar al te graag een aai over zijn bol wil en niet stopt met aandacht vragen voordat hij die heeft gehad: hoe creëer je nu een fijne yoga plek voor jezelf?

  • Zoek een vaste plek;
  • Baken je moment af;
  • Zorg voor de juiste temperatuur;
  • Zet een geurtje neer.

Meer tips over het creëren van een fijne plek?
Lees dan: Onze tips voor een fijne yogaplek thuis

online yogalessen
Thuis yogaplek van Dominique

Ga op onderzoek uit

Welke yogastijl past bij jou?

Er zijn allerlei soorten yogastijlen, van zeer dynamisch tot statisch en rustig. Om yoga vol te kunnen houden, wil je een stijl die écht bij jou past. Bij zowel wat je leuk vindt als wat je nodig hebt. In ons artikel Welke yogales is geschikt voor mij? lees je welke yogastijlen er zijn.

Hoe kies je de juiste docent?

Wat jij uit een yogales haalt valt of staat met de docent. Bijvoorbeeld, als jij je probeert te ontspannen, wil je niet afgeleid worden door een stem waar je de bibbers van krijgt. Probeer lessen te volgen van meerdere docenten. Hierdoor vind je vast en zeker iemand die je prettig vindt.
Je kunt bij ons ook yogaseries volgen van één docent om te kijken of hij of zij bij jou past. Niet alleen op het gebied van stemgeluid, maar ook op de manier van lesgeven. Series geven je een fijne houvast in de stijl en opbouw van de lessen. Perfect wanneer je net begint met online yogalessen. 

Geschreven door Laura Kortekaas

Probeer nu gratis online yogalessen!

Ben jij er klaar voor om te starten met online yogalessen?
Dan is dit hét moment om je aan te melden voor de gratis proefperiode. Je kunt gedurende 14 dagen iedere online yogales proberen die je wilt.
Lijkt het je leuk om in contact te komen met andere yogi’s? Sluit je dan aan bij de Tula  Yoga Online Community.

online yogalessen

Doe yoga met ons

Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.

Anderen bekeken ook:

Yin Yoga en de vijf elementen

Yin yoga en de vijf elementen

Yin Yoga en de 5 elementen theorie. In de Traditionele Chinese Geneeskunde bestaan er vijf elementen en tijdens Yin Yoga werken we graag met deze …

Lees verder
Leer yogahoudingen met online yoga van Tula Yoga Online - Lali Rullens

Leer yoga per houding

Heb je ook soms dat er tijdens een yogales opeens een houding voorbijkomt die je nog niet kent, of maar moeilijk onder de knie krijgt? …

Lees verder

Meer lezen

up