Hoe yoga helpt tegen migraine

Extreme hoofdpijn, misselijkheid en amper licht kunnen verdragen: heb jij weleens last van migraine? Dan ben je niet de enige. In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen last van deze aandoening. Stress speelt een grote rol in het ontstaan hiervan. Het is natuurlijk allemaal super vervelend, maar dit is toch wel iets positiefs. Het betekent namelijk dat er een kans is dat je migraine kan verminderen als jij zelf je stresslevel omlaag brengt. Het is dus goed dat je hier bent, want wij gaan je uitleggen hoe yoga helpt tegen migraine.

Laten we beginnen bij het begin, want wat is het verschil tussen hoofdpijn en migraine?  Hoofdpijn is een verre voorloper van migraine. Deze twee aandoeningen worden regelmatig met elkaar verward. Veel mensen zeggen dat ze last hebben van migraine, terwijl ze eigenlijk last hebben van hoofdpijn.

Dit is het verschil tussen hoofdpijn en migraine

Bij hoofdpijn heb je last van een onaangename druk in je hoofd. De meest voorkomende vorm van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Naast hoofdpijn is er – in tegenstelling tot bij migraine – vaak geen sprake van andere klachten. Bij migraine is de hoofdpijn vaak zeer intens en heb je ook last van andere klachten zoals misselijkheid, pijn achter je ogen of oren, lichtflitsen en/of overgevoeligheid voor licht en geluid. Migraine komt vaak voor aan één kant van je hoofd en kan je belemmeren in je dagelijkse bezigheden. 

Hoewel we aangaven dat stress een grote rol speelt in het ontstaan van migraine zijn er natuurlijk ook andere factoren die een migraineaanval kunnen uitlokken. Je kunt hierbij denken aan extreme vermoeidheid, hormonale veranderingen, alcohol, bepaalde voedingsmiddelen, menopauze en anticonceptiemiddelen.

Uiteindelijk creëren al deze factoren een stressreactie in je lichaam. Is het dus niet de stress die je migraine bezorgt, dan is het wel de stressreactie in je lichaam.

yoga tegen migraine - Tula Yoga Online

Migraine? Doe yoga!

Diverse studies suggereren dat een migraineaanval wordt gekenmerkt door uitputting van je sympathische noradrenalinevoorraad in combinatie met een toename van afgifte van sympathische medetransmitters zoals dopamine (beïnvloedt je stemming en beweging), prostaglandinen (stimuleren de waarneming van pijn), adenosinetrifosfaat (belangrijkste energievoorziener van het lichaam) en adenosine (stimuleert de doorbloeding in je hartspier en geeft je hetzelfde gevoel als een hoge inspanning). Kortom, je sympathische systeem zorgt voor actie, ofwel die stressreactie.

Als je uit een yogales stapt, voel jij je ongetwijfeld van top tot teen beter. Yoga helpt tegen migraine, doordat het je lichaam doet ontspannen. Je spieren zijn ontspannen en je zult innerlijke rust ervaren. Als je een migraineaanval hebt, zit je waarschijnlijk niet te wachten om op z’n kop in de neerwaartse hond te gaan staan, dat snappen we. We raden het je zelfs af. Een aanval is een signaal dat er iets niet pluis is in je lichaam en dat iets zijn tol eist. Ga eens bij jezelf na: wat eist bij jou z’n tol?

Dr. Wells – expert in hoofdpijngeneeskunde – zegt dat mensen met migraine yogalessen moeten vermijden die veel warmte met zich meebrengen, erg krachtig zijn of extreme houdingen vereisen. Twijfel jij over welke les het meest geschikt is voor jou? Neem gerust contact met ons op, of plaats je vraag in de Tula Community. Wij geven je graag persoonlijk advies.

Yoga-oefeningen tegen migraine

Door regelmatig yoga te doen, komt er een betere balans tussen je lichaam en geest. Je hoeft hiervoor niet eens uren per dag in kleermakerszit op een matje te zitten! Vijf tot tien minuten per dag mediteren kan al wonderen verrichten.

Dus, een neerwaartse hond is niet per se een goed idee. Maar, welke yoga-oefeningen kun je dan wel doen tegen migraine?

  • Childs pose: dit is dé oefening om spanning uit je bovenlichaam te halen en je schouderbladen, rug en ruggengraat te openen. Door je voorhoofd op de grond te laten rusten, activeer je drukpunten in je voorhoofd die migraine en hoofdpijn kunnen verlichten.
  • Cat and cow pose: deze oefening verlicht spanning in je bovenlichaam en stimuleert je bloedstroom, waardoor er meer zuurstof naar je hersenen gaat. Dit kan hoofdpijn verlichten. 
  • Savasana: je hele lichaam is in deze pose volledig ontspannen. Dit in combinatie met een diepe ademhaling kan migraine en hoofdpijn verlichten.
yoga tegen migraine - Tula Yoga Online
Childs pose, dé oefening om spanning uit je bovenlichaam te halen!

Volg een yogales wanneer jij eraan toe bent

Als jij last hebt van migraine en na het lezen van dit artikel startklaar staat voor je eerste yogales, willen wij je vragen om even aan de handrem te trekken, want we moeten altijd al zoveel… Yoga is het enige dat je moet doen omdat je het wilt doen. Dus, vlieg je vandaag al van hot naar her? Plan jouw online yogales dan gewoon in voor een later moment deze week, of kies een korte les van 15-20 minuten.
Probeer al onze yogalessen nu 14 dagen gratis en komt erachter wat werkt voor jou. Take care!

Geschreven door: Laura Kortekaas

Deel je ervaring

Heb je zelf regelmatig last van migraine, of heb je last van de gevolgen van een hersenschudding, deel dan je ervaring en tips in de reacties onder dit artikel. Hiermee kun je andere yogi’s inspireren en helpen. Alvast bedankt!

Doe yoga met ons

Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.

Anderen bekeken ook:

Blog: Alles wat je moet weten over Yoga Nidra

Alles wat je moet weten over Yoga Nidra: Een diepgaande introductie

Yoga Nidra is diepgeworteld is in de tradities van yoga en meditatie. Deze yogastijl wordt steeds populairder in de moderne wereld van vandaag. Het wordt …

Lees verder
Doe mee met de online yoga - 7 dagen yoga challenge

Online Yoga Challenge – in 7 dagen vol energie

Zeven dagen yogalessen volgen onmogelijk?Niet met de online yoga challenge! We weten allemaal dat het lastig is om nieuwe gewoontes te starten. Je begint goed …

Lees verder

Meer lezen

up