In het hier en nu leven: krijg een ijzersterke mindset

We dwalen allemaal weleens af met onrustige gedachten over later. Het ene moment lukt het je om volledig in het hier en nu te leven en het andere moment word je compleet overweldigd door alles wat er nog komen gaat.

Want zeg nu zelf, je hoopt toch maar dat in de toekomst alles goed gaat met jou en je gezin? Dat iedereen op zijn pootjes terecht komt? In alle gezondheid? Dat je voldoende geld hebt om leuke dingen te doen?

Je kunt nog zo stevig met beide voeten op de grond staan, maar gedachten over de toekomst kunnen je een flinke knoop in je maag bezorgen. Door bewuster en vaker in het hier en nu te leven ontwikkel je een ijzersterke mindset, waardoor die knoop in je maag niet langer bepaalt hoe jij je voelt.

Bewust in het leven staan

Je hoort het zo vaak: ‘bewust leven’. Als je wasmand tot de nok toe vol ligt met vuile was, je vaatwasser het signaal heeft gegeven dat je hem kan uitruimen en je koelkast schreeuwt om nieuwe boodschappen, is bewust leven misschien wel het laatste wat je doet. En dat is helemaal niet erg. Het wordt pas erg als je door je continue gehaaste levensstijl op fysiek, mentaal en spiritueel niveau klachten krijgt.

Het is goed om een beetje druk te voelen, om enige vorm van stress te ervaren. Want weet je, als we geen enkele vorm van uitdaging ervaren, liggen we waarschijnlijk de hele dag in onze favoriete chill-outfit in het hoekje van de bank. We hebben simpelweg prikkels nodig om in actie te komen. Maar dus niet teveel.

Leef in het hier en nu!

Door bewust te leven, ga je vanzelf in het hier en nu leven. Maar wanneer en vooral natuurlijk de grote vraag: hoe leef je nu bewust? Het antwoord is eigenlijk easy peasy. Je leeft bewust als je bewuste keuzes maakt. Stel je hebt een knusse filmavond thuis met je familie en een grote zak chips, vaak veel te lekker. Je kunt nu ongegeneerd de hele zak naar binnen proppen alsof je drie dagen niet hebt gegeten, of je denkt even twee keer na. Wat vind je écht lekker? Waar heb je zin in? Waar voel je je het lekkerst bij? Bij bewust leven gaat het er vooral om dat je leert te luisteren naar je lichaam en niet op de automatische piloot gaat. Je onbewuste zijn weet namelijk nog beter dan jij wat je op dat moment nodig hebt. 

Door in het hier en nu te leven, bewuster keuzes te maken, kom je tot diepere niveaus in jezelf. Hierdoor voel je je niet alleen fijner, maar je wordt ook daadwerkelijk een fijner persoon. Voor zowel jezelf als je omgeving. Je zult namelijk weer in verbinding komen met jezelf.

Kijk eens naar wat er vandaag is

Check eens bij jezelf, kijk jij verder dan de waan van de dag? Daarmee bedoelen we: als jij je leven mag omschrijven, hoe zou je dat dan doen? Benoem je dan globaal wat er speelt of kijk je naar de diepere lagen? Het is eenvoudig om te benoemen dat je werkt, dat je voor je gezin zorgt, hoe je relaties zijn of te praten over politiek. Maar het leven is zóveel meer dan dat.

Door in het hier en nu te leven, kijk je ook meer naar wat er nu is. Vandaag. Naar je gevoel, naar je behoeften. Er is namelijk meer dan alleen je werk, gezin, relaties en andere overheersende factoren. Waar werd je blij van vandaag? Een begroeting van een oude, pittige tante die op het bankje in het park zat? De mensen op straat? Het weer? Dat heerlijk bereide eten? We gaan vaak op in de waan van de dag, waardoor het leven onbewust aan ons voorbij vliegt. Door in het hier en nu te leven ben je bezig met dit moment.

Bewuster leven kan ook betekenen dat je iedere ochtend bij jezelf incheckt om te kijken waar je behoefte aan hebt, of wat je wil doen die dag. Spreek met jezelf één ding af dat je die dag gaat doen en focus je op dat moment alleen daar op. Je zult merken dat je volledig concentreren op één bewust gekozen activiteit je meer gevoel van vertrouwen en controle gaat opleveren.

Stevig op je benen staan - mindset - yoga

IJzersterke mindset door in het hier en nu te leven

Als je bewust leert te leven, ontwikkel je een sterkere mindset. Je leert namelijk dat er meer is dan alleen ‘het leven’, namelijk jouw leven. Hierdoor maak je enorme sprongen in je persoonlijke ontwikkeling. Als jij je ervan bewust bent dat er meer is dan alleen de ratrace, kun je gaan ontdekken wat jij belangrijk vindt en waarom. Welke waarde je hecht aan bepaalde dingen. Door in verbinding te zijn met jezelf sta je sterker in je schoenen. Je maakt namelijk keuzes waar jij volledig achter staat en niet omdat iemand het van je verwacht.

Yoga voor een gelukkig leven

Er zijn allerlei tools die jou kunnen helpen om in het hier en nu te gaan leven. Yoga is er daar één van. Tijdens onze online yogalessen helpen we jou om je bewust te worden van jezelf en het nu. Je wordt continue gestimuleerd om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Wat voel je nou echt?

Wil jij meer in het hier en nu leven en weer in verbinding komen met jezelf? Klik dan op de knop hieronder en probeer al onze yogalessen 14 dagen gratis. 

Geschreven door: Laura Kortekaas

Deel je ervaring

We vinden het superleuk als je een reactie op dit artikel achterlaat onderaan deze pagina. Wat helpt jou bewuster te leven?

Doe yoga met ons

Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.

Anderen bekeken ook:

Blog: Alles wat je moet weten over Yoga Nidra

Alles wat je moet weten over Yoga Nidra: Een diepgaande introductie

Yoga Nidra is diepgeworteld is in de tradities van yoga en meditatie. Deze yogastijl wordt steeds populairder in de moderne wereld van vandaag. Het wordt …

Lees verder
Doe mee met de online yoga - 7 dagen yoga challenge

Online Yoga Challenge – in 7 dagen vol energie

Zeven dagen yogalessen volgen onmogelijk?Niet met de online yoga challenge! We weten allemaal dat het lastig is om nieuwe gewoontes te starten. Je begint goed …

Lees verder

Meer lezen

up