Mentaal gezond door yoga

Je ziet en hoort het steeds vaker om je heen. Mensen maken zich zorgen en meer mensen dan ooit hebben last van een burn-out. Yoga kan helpen om mentaal gezond te blijven. 

Lees ook: Yoga bij burn-out

Voor sommigen veroorzaakt het snelle tempo en de onzekerheden van deze moderne samenleving slopende niveaus van zorgen, stress en angst. Wanneer de stress aanhoudt en chronisch wordt heeft dit een directe invloed op de kwaliteit van het leven. Stress is verantwoordelijk voor de toename van gezondheidsproblemen en aandoeningen over de hele wereld. Het is een psychosociale crisis die is versneld door de COVID-pandemie. Volgens het CBS was de mentale gezondheid in de eerste helft van 2021 een dieptepunt.

Hoe zit het eigenlijk met mentale zorg? En wordt het niet eens tijd om daar meer aandacht aan te geven? wij zijn ervan overtuigd dat je mentaal gezond kunt blijven door yoga. 

Inhoudsopgave

Mentale gezondheid vaak vergeten

We weten inmiddels allemaal dat je gezond moet eten en regelmatig moet bewegen, maar weinig mensen zijn zich ervan bewust dat het mentale aspect een enorme invloed heeft op je algehele gezondheid. Waarom? Omdat de meeste van onze fysieke problemen verband houden met onze mentale problemen. 

Hoge niveaus van zorgen, stress en angst resulteren in negatieve emoties die niet alleen traumatisch zijn, maar die ook ons immuunsysteem kwetsbaar maken. Het hele lijf gaat tegenwerken en het is dan ook niet gek dat iemand met een burn-out soms letterlijk niet meer kan bewegen. 

Je kunt dan alsnog met yoga beginnen om de mentale gezondheid te verbeteren.

Mentaal gezonder door yoga - Tula Yoga Online

Mentale gezondheid en yoga

Oefening, ademhalingstechnieken, ontspanning en meditatie hebben allemaal aangetoond dat ze zorgen, stress en angst verminderen. En steeds meer mensen zoeken de yoga op, omdat yoga deze vier technieken combineert en dit heeft een positieve impact op de mentale gezondheid. 

Yoga krijgt ook steeds meer aandacht in de wetenschap en inmiddels zijn velen ervaren beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg het erover eens dat yoga een krachtig hulpmiddel is om emoties te reguleren en angst te verminderen.

Niet gek dat veel huisartsen en fysiotherapeuten de mensen doorsturen naar yogadocenten.

Mentaal gezond door yoga - Tula Yoga Online

Relatie mentale gezondheid en fysieke gezondheid

Die hoge niveaus van zorgen, stress en angst hebben invloed op dagelijkse activiteiten en de algehele gezondheid.

Wat je vervolgens ziet bij hele hoge niveaus zijn allerlei fysieke klachten, zoals spierspanning, slapeloosheid, zweten en trillen. Deze symptomen zijn te wijten aan een activering van de vecht- of vluchtreactie. Deze natuurlijke reactie bereidt het lichaam en geest voor op bedreigingen.

Wanneer de klachten ondraagbaar zijn kan een burn-out ontstaan en dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Er zijn geneesmiddelen, maar die pakken niet de onderliggende oorzaken van stress en angst aan. Of psychotherapeutische benaderingen, zoals cognitieve gedragstherapie die zich ook alleen richt op de mentale aspecten.

Het is voor veel therapeuten inmiddels wel duidelijk dat er meer nodig is en het aantal verwijzingen naar yogastudio’s en yogadocenten is enorm toegenomen. 

Lees ook: Yoga in je dagelijks leven

Waarom yoga de mentale gezondheid verbeterd

Omdat er naast de mentale klachten ook fysieke klachten een rol spelen kiezen steeds meer therapeuten voor behandeling die zowel lichaam als geest aanspreken.

En dat is wat yoga zo effectief maakt, omdat yoga aandacht geeft aan zowel het fysieke aspect als het mentale aspect door oefening, ademhalingstechnieken, ontspanning en meditatie. En dat verbetert de mentale gezondheid. 

Technieken die je helpen om lekkerder in je vel te zitten en minder negatief te reageren op je eigen gedachten en levenssituaties. De fysieke componenten van yoga verbeteren niet alleen het immuunsysteem, maar hebben ook invloed op de mentale gezondheid via de verbinding tussen lichaam en geest. De ademhaling speelt daarbij een belangrijke rol en staat vaak centraal in iedere yogales.

Mentaal gezond door yoga is dus echt mogelijk, want door oefening leer je controle te krijgen over je emotionele toestand en hoe te reageren op stressvolle gebeurtenissen. Daarnaast is het natuurlijk nog steeds belangrijk om gezond te eten ; -)

Beginnen met Yoga Online Cursus - Tula Yoga Online

Volg een yogales wanneer jij eraan toe bent

Als jij last hebt van stress en na het lezen van dit artikel startklaar staat voor je eerste yogales, willen we je uitnodigen om yoga te proberen. Probeer al onze yogalessen nu 14 dagen gratis en komt erachter wat werkt voor jou. Take care!

Geschreven door: Viki Stelma-Boviatsis

Deel je ervaring

Heb je zelf regelmatig last van migraine, of heb je last van de gevolgen van een hersenschudding, deel dan je ervaring en tips in de reacties onder dit artikel. Hiermee kun je andere yogi’s inspireren en helpen. Alvast bedankt!

Doe yoga met ons
Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.
Anderen bekeken ook:
Blog: Alles wat je moet weten over Yoga Nidra

Alles wat je moet weten over Yoga Nidra: Een diepgaande introductie

Yoga Nidra is diepgeworteld is in de tradities van yoga en meditatie. Deze yogastijl wordt steeds populairder in de moderne wereld van vandaag. Het wordt …

Lees verder
Doe mee met de online yoga - 7 dagen yoga challenge

Online Yoga Challenge – in 7 dagen vol energie

Zeven dagen yogalessen volgen onmogelijk?Niet met de online yoga challenge! We weten allemaal dat het lastig is om nieuwe gewoontes te starten. Je begint goed …

Lees verder
Meer lezen
up