Ontmoet jouw docent Anne van Bergen

Anne is al jarenlang yogadocent bij Tula en weet van iedere les een mini-retreat te maken. Je zult haar altijd zien met bijzondere items als kettingen, beeldjes, of kleine muziekinstrumenten.

Naast haar heerlijke online Yin yogalessen geeft Anne Yoga Nidra, meditatie, ceremonies en nog veel meer. Verder is ze de docent die de kinder- en tieneryoga verzorgd.

Kortom, Anne is een enorme duizendpoot met een hele fijne combinatie van down-to-earth en spiritualiteit. We zijn enorm trots ze ook nu voor Tula Yoga Online hele fijne video’s heeft opgenomen.

Je leert Anne hieronder nog beter kennen.

Wie was je voordat je met yoga in aanraking kwam?

Als kind was ik een spring in ‘t veld. Het liefst klom ik in bomen of pielde ik op straat met een bal. Als ik maar rennen kon, zo vrij voelde ik me dan! Ik hockeyde op hoog niveau en wilde later een sportopleiding gaan doen.

Mijn connectie met spiritualiteit werd versterkt toen ik op 19 jarige leeftijd alleen met mijn rugzakje, de wijde wereld in trok, naar Azie. Tijdens deze intense en mooie 6-maanden durende reis kwamen er een aantal diepe levenslessen op mijn pad. Zo werd ik vegetarisch na een indrukwekkende gebeurtenis en eindigde ik mijn reis in Nepal op een ziektebed, waar ik weken lang werd verzorgd door Nepalezen. Ze zaten iedere avond rond mijn bed en er werd voor me gebeden.

Mijn eerste reis was life-changing. Het gevoel dat er meer in de wereld is dan wij met het blote oog zien – werd wakker gemaakt – en ik koos voor een studie in een hele andere richting dan sport. Culturele en maatschappelijke Vorming.

Wanneer kwam je voor het eerst in contact met yoga?

Tijdens mijn studie CMV kwam ik in contact met yoga. Yoga hielp me vooral uit mijn hoofd terug in mijn lichaam te laten komen. Ik had last van paniek –en angstaanvallen sinds mijn reis en ziekteproces en yoga zorgde voor het (her) vertrouwen en de connectie met mezelf. Ik leerde dat je gedachten hebt, maar dat we ze niet zijn. We hoeven ons er dus niet mee te identificeren… Wat een eye-opener was dat!

De angsten weerhielden mij er niet van te blijven reizen, ik leerde als ik iets eng of spannend vind, het juist te doen!

Ik vertrok tijdens mijn studie, op 22 jarige leeftijd voor 6 maanden naar India om in een weeshuis in een mini-dorpje in Zuidoost India met 100 blinde en dove kinderen te gaan werken én om meer over de oorsprong van yoga te weten te komen. Al gauw ontwaakte ik uit deze droom, want op het platteland bleek niemand aan yoga te doen! En in een straal van 80 km was geen yogaschool te bekennen.

Ik kocht al snel alle yogaboeken die ik kon vinden om mijzelf op het dakterras van het weeshuis te verdiepen en mijn eigen yoga practice te starten – Dit werden mijn ontspanningsmomentjes om even de dagelijkse bezigheden van het weeshuis te ontvluchten.

Wat betekent yoga voor jou?

Yoga betekent voor mij de kunst van het leven.
De schoonheid – en een spiegel zien – in ieder beestje, plantje, mens of boom. Dat we allemaal verbonden zijn.

Leven vanuit mijn centrum. Aanwezig te zijn, zonder oordeel. En vanuit daar te handelen ook naar de wereld om mij heen. Bewust en vanuit respect en empathie. `De kleine dingen in het leven waarderen’. Leven met de dag. En ‘het leven vieren als een feestje.’ Yoga begint voor mij op de mat en werkt verder door van de mat af.

Wat voor invloed heeft yoga op je leven gehad?

Yoga & spiritualiteit lopen als een rode draad door mijn leven. Yoga gaf me vertrouwen in mij zelf en gaf mij het gevoel erop te vertrouwen dat het altijd goed komt. Het leerde me te openen naar de wereld om mij heen. Zo kwamen er mooie mensen op mijn pad die weer deuren opende naar allerlei gebieden.

Ik vond direct na mijn studie een baan als kinder-/tienerwerker en daarbinnen kreeg ik de mogelijkheid tot het volgen van de kinderyoga docent opleiding Jip & Jan bij Helen Purperhart (2009). Zo kon ik direct van start met het geven van verschillende kinderyoga cursussen binnen stichtingen, waaronder Dynamo en Wijsneus.

Kort daarop leerde ik op een hele bijzondere wijze een liefdevol echtpaar kennen, die mij introduceerde binnen de reiki en energiewerk. Ik volgde bij hun verschillende Reiki cursussen en woonde prachtige behandelavonden bij.

Ook begon ik mijn eigen creatieve onderneming Feesttantes in 2010 en daardoor leerde ik om met verschillende doelgroepen samen te werken en creatieve concepten te bedenken, te ontwikkelen en uit te voeren.

In 2011 ging ik samen met mijn vriend een jaar op wereldreis – en mocht India natuurlijk niet ontbreken. Zo volgde ik een Hatha Teacher Training en kwam ik voor het eerst in contact met Yoga Nidra. De verstilling en diepe connectie met mezelf te ervaren en aan te raken. Echt thuis te komen. Dit is wat mij van de opleiding het meest is bijgebleven.

Verder ging ik 10 dagen in stilte mediteren in een Boeddhistische klooster op het platteland in Thailand. Een bijzondere ervaring 10 dagen in stilte te zijn, en zo het dagelijks leven mee te volgen van de monniken – zonder in woorden met ze te kunnen praten – er echt onderdeel van uit te maken.

In 2013 werd ik zwanger en voelde nog meer de ommekeer te leven vanuit mijn intuïtie. En dat ging op natuurlijke wijze gepaard met meer oog voor het vrouwelijke, het zachte in het leven. En ook binnen yoga vond ik dat terug, en zo kwam yin yoga op mijn pad.

Toen mijn dochter ter wereld kwam – groeide het verlangen naar balans, en rust nog meer. Zo volgde ik een yoga nidra workshop en bij het Boeddhistisch centrum Triratna volgde ik een aantal mindfulness cursussen, waar ik ook wekelijkse meditatie-sessies volgde.

 
“Het leven is een magisch proces.
Geen magische pil.”
 
Waarom ben je les gaan geven?
Nadat ik al heel wat jaren les gaf aan kinderen en met deze doelgroep echt een bijzondere connectie ervaar(de), op een natuurlijke en laagdrempelige manier. Besloot ik in 2018 dan eindelijk de stap te nemen om een Yin Yoga Teacher Training te gaan doen en direct bij aanvang van de opleiding voelde ik het wezenlijke verlangen – van binnenuit – om volwassenen les te gaan geven. Om zo mijn ervaringen te delen in de lessen die ik geef.
Wat wil je meegeven in je yogalessen?

Wat ik in mijn lessen graag wil doorgeven. Is om mensen weer even thuis te laten komen. Bij zichzelf. In het centrum. Bij wat is. Ervaren. En vertrouwen hebben. Om meer vanuit het hart te ondernemen, te leven en minder vanuit het hoofd.

Bewust te worden van dat wat je aandacht geeft, dat groeit: ‘Where the Attention goes, the Energy flows.’

En ook de transformatie te maken van WILSKRACHT naar ZIJNSKRACHT. Vanuit een geconditioneerde plek waarbij we veelal leven vanuit moeten en willen – bewegen naar een plek waar we leven vanuit zijn en mogen.

Dat het leven een magische reis, proces is en niet een magische pil.

Ik put hierbij uit mijn ervaringen binnen yoga, mindfulness, therapeutische essential oils, klankschalen, meditatie-technieken en reiki-energie.

Wat zijn nu vooral je yoga activiteiten?

Ik geef yogalessen bij Tula en bij het buurtcentrum de Horizon in de Spaarndammerbuurt – waar ik woon, aan kwestbare doelgroepen. Bij Happy Island en in Villa Buitenlust (Westerpark) geef ik Helende & Holistische yoga sessies. En tevens verzorg ik Cacao Ceremonies. Daarnaast organiseer ik Kids Retreats en geef ik Tieneryoga lessen. En binnenkort ook One-Day Retreats voor volwassenen!

Momenteel geef ik een Online Mindfulness cursus aan mensen in het bedrijfsleven en daarnaast een cursus aan jongeren (16-24 jaar) – om kennis te maken met Spiritualiteit, om even thuis te komen bij zichzelf.

Wat betreft Self-Practice doe ik iedere dag iets voor mezelf – van (yin)yoga tot meditatie. Spelen op mijn drum of ratel (sjamanistische krachtvoorwerpen) brengt me in een diepere staat van zijn en ervaar ik als heel meditatief.

Wat doe je nog meer naast yoga?

Ik ben moeder van een hele lieve en wijze dochter waar ik vele levenslessen door leer – en heel happy met mijn vriend. Samen wonen we in Amsterdam met een mooie groene achtertuin waar de vogels altijd blij en luid fluiten 😉

Verder ben ik nu tweedejaars student van een Sjamanistische opleiding. En ik voel me tegenwoordig meer in mijn kracht, meer op de aarde en handel meer vanuit mijn centrum, mijn hart.

Ik werkte al een tijdje als Host bij Tula en werd meteen verliefd op deze prachtige yogaschool met alle lieve docenten en hosts, waar écht vanuit het hart gewerkt wordt. En most of all op Viki en Ruben. Ik voel me echt super dankbaar en blij een onderdeel van Tula te mogen zijn! En nu ook als teacher samen met Tula Yoga Online te mogen werken.

Heb je tips voor beginnende yogi’s.

Zie yoga net als het leven of andersom, het leven als yoga – als een proces – te volgen in kleine baby stapjes.

Vaak moeten we van alles van ons zelf – en ook nog het liefst het hoogst haalbare – dus als tipje: dat we wat liever mogen zijn voor ons zelf, wat meer mogen en wat minder moeten – en ons zelf wat minder serieus mogen te nemen ;)

 

Geef jezelf de ruimte en de tijd.
Het leven is een magisch proces.
Geen magische pil.

Vind lessen van Anne

Anne's favoriete....

Yogamuziek: Purnamadah – Shantala

Yogahouding: De vlinder

Yogabestemming: thuis, in mijn ware Zelf

Yoga quote: ‘Het leven is een magisch proces. Geen magische pil.’

Yogaplek: hier

Yogamoment: alle momenten zijn goede momenten om thuis te komen bij jezelf 🙂

up