Ontmoet jouw docent Fleur van Zonneveld

Na mijn studie aan de dansacademie heb ik jaren lang theaterwerk gedaan. Ik ben van jongs af aan mijn hele leven bezig geweest met het fysieke lijf. En heb daar dan ook een diepe liefde voor. Na de discipline van de danswereld en de vele blessures die daaruit volgde voelde yoga als thuiskomen. 

Vanaf dat moment heb ik me volledig gestort op Yoga.

We introduceren Fleur graag aan de hand van een aantal vragen.
Daarna nodigen we je uit om meer te lezen over Fleur op haar eigen docentenpagina.

Wanneer kwam je voor het eerst in contact met yoga?

Op de dansacademie, waar we als verplicht vak yogales kregen.
We gingen elke week naar een ouderwetse Hatha yogaschool. De yogaleraar herkende onze doodvermoeide danslichamen, en de discipline van de dansacademie waarbij er niet zo veel plek was voor ‘voelen’ . Hij benaderde het gebruik van ons lichaam op een hele zachte manier en gaf ons de ruimte om te voelen in plaats van gewoon te doen. Er werden veel grapjes gemaakt over de yogales, maar ik vond het altijd heerlijk om in de fijne sfeer van de yogaschool te landen in een plek waar even helemaal niets hoefde.

Wat betekent yoga voor jou?

Yoga betekent alles voor mij!

Alles kan yoga zijn, en yoga is in alles te vinden. Hoe meer ik met yoga aan de gang ging, hoe meer het zich als een olievlek is gaan verspreiden in mijn leven. Of beter gezegd hoe meer ik het ben gaan herkennen in alles om me heen. Yoga is te vinden in hoe je opstaat, hoe je met iemand praat hoe je je tandenpoetst….

Wat voor invloed heeft yoga op je leven gehad?

Door het beoefenen van yoga ben ik alles veel bewuster en aandachtiger gaan bekijken en beleven. De grote les die hieruit voortkomt is dat alles wat op je pad komt ervaren mag worden zonder dat het je verslindt in negatieve of positieve zin. Je mag alles ervaren zonder dat het je zo overneemt dat je je zelf verliest.

Wat zijn nu vooral je yoga activiteiten?

De afgelopen 12 jaar geef ik met heel veel liefde yogales. De lessen die het leven mij geeft zijn altijd uitgangspunt voor mijn eigen yoga practice.  Yoga kan ondersteuning en helderheid geven in alles wat je tegenkomt in het leven. Hetgeen ik zelf tegenkom, verwerk en leer, fysiek, mentaal en energetisch, is hetgeen waaromheen ik mijn lessen bouw.

Heel belangrijk is dat yoga velen vormen heeft. Fysieke vormen zijn daar een (stiekem maar heel klein) onderdeel van. Voor alles is een tijd en een plaats. En in alles zit een kans om te oefenen.  Het leren herkennen hiervan is denk ik heel belangrijk. Naast reguliere lessen geef ik workshops, retreats en teachertrainings.

Waarom ben je les gaan geven?

Yoga heeft mij veel meer vrijheid leren ervaren. In de dans MOET dat been nou eenmaal op een bepaalde plek zijn op een bepaald moment. Hoe het ook voelt. Met yoga MAG je been daar zijn. Waar je been ook is, het is oké.

Het gaat er eerder om of jij oké kunt zijn met het feit dat je been misschien niet helemaal is waar je het zou willen op dit moment! Dat geeft vrijheid! Dit wilde ik meer in mijn leven.

Door het geven van pilateslessen kwam ik erachter hoe fantastisch ik het vond om les te geven. Ik ervaarde hoe mensen zich langzamerhand lekkerder en beter gingen voelen in hun lijf. Hun lijf anders gingen ‘bewonen’.

Doordat mijn fysieke kennis en ervaringen vanuit mijn leven als danseres daaraan konden bijdragen smaakte het naar meer.

Met de yogalessen die ik op de dansacademie had gevolgd in gedachten bedacht ik me dat Yoga daar nog veel geschikter voor zou zijn dan pilates. Zo begon ik aan mijn eerste yoga opleiding. Toen ik meer en meer in mijn eigen yogaproces rolde en de kracht daarvan zelf ervaarde was er geen weg meer terug.

Wat wil je meegeven in je yogalessen?

Mijn doel is om mensen terug te brengen bij zichzelf. Niemand anders voelt jouw lijf dan jezelf. Volgens de yoga ben je zelf je beste docent. Als je oprecht leert luisteren naar jezelf, leert vertrouwen op jezelf, zal je vol in je eigen prachtige kracht staan. Als er een goede verbinding met jezelf bestaat zal je je ook beter kunnen verbinden met de mensen om je heen. Vanuit hier maak je betere keuzes, voor jezelf, voor anderen, en voor de hele wereld.  

Ik geloof oprecht dat de wereld een stuk mooier zal zijn als iedereen aan yoga doet. Daarom is het dan ook mijn missie in dit leven om zoveel mogelijk mensen aan de yoga te krijgen!

“Ik geloof oprecht dat de wereld een stuk mooier zal zijn als iedereen aan yoga doet.” 

Je houdt erg van muziek, wat is je favoriete yogamuziek of yoganummer?

 Ik ben inderdaad een enorme muziekliefhebber. Geluid is magisch. Het kan enorm veel bijdragen aan een gezond lichaam en een gezonde geest. Dit is dan ook een lastige vraag.

Er is zo veel dat past. Ik draai alles in mijn yogales. van electronische triphop tot mantra, natuurlijk zorgvuldig uitgekozen zodat het past bij de yogales/stijl. Als ik me kan vinden in de boodschap die muziek uitdraagd, is het wat mij betreft gechikt voor yoga.

Wat doe je nog meer naast yoga?

Ik ben moeder van een fantastische zoon, Pax. Het allerleukste ventje van de wereld!
Hij is misschien wel mijn beste (yoga) leraar. Hij inspireert me elke dag!

Naast dat ik voornamelijk yogales geef, werk ik voor een theatergroep. We maken voorstellingen hoog in de lucht. Het mooie vind ik dat dit heel vergelijkbaar is met yoga. Je brengt mensen even naar een plek waarin ze loskomen van het dagelijks leven. Je brengt het publiek volledig in het hier en nu, Een plek waar gedachten even helemaal weg vallen, net als zorgen en alles waarmee we ons identificeren. Na een voorstelling is er altijd een plein vol met lachende, ontspannen mensen. Weer even helemaal terug bij hun zelf.

Heb je tips voor beginnende yogi’s.

Vind een vorm van yoga die op dit moment bij jou past.

Je hoeft helemaal nergens aan te voldoen om yoga te kunnen beoefenen. Wel is het belangrijk dat de vorm van yoga past bij jou op dit moment. Yoga is hier duidelijk over. Yoga gaat over het creëren van balans.

Heb jij een megadruk en actief leven en loop je tegen een burn-out aan, dan is het misschien niet het beste idee om een actieve Vinyasa les te doen. Een Restorative les zou dan prachtig passen. Zit je juist laag in je energie en vind je het moeilijk om je bed uit te komen? Dan is een actieve vorm van yoga hetgeen wat jou weer in balans kunnen brengen. Luister dus heel goed naar jouw lijf en de diepe behoefte daarvan.

Ik grap vaak, luister niet te veel naar je hoofd. Dat hoofd wil altijd meer of minder dan goed is. Je lijf daarentegen zal je de waarheid vertellen. Als je goed luistert 😉

Vind lessen van Fleur

Fleur's favoriete....

Yogamuziek:

Heel divers, van van elektronische triphop tot mantra

Yogahouding:

ardha chandrasana,
half moon pose

Yogabestemming:

Jezelf

Yoga quote:

‘It’s not the meaning of life we seek, but our aliveness. Once we have that, the meaning of life is obvious’ ~ Anodea Judith

Yogaplek:

Overal

Yogamoment: 

Altijd! (de hele dag/nacht)

up