Ontmoet jouw docent Hellen van der Harten

Maak kennis met Tula docent Hellen van der Harten. Hellen geeft sinds 2018 les bij Tula Amsterdam en is met haar kennis en ervaring een belangrijk onderdeel van het docententeam. We hebben Hellen gevraagd iets over zichzelf te schrijven en ze deelt haar tip voor beginnende yogi’s. 

Hellen geeft zowel Yin als Vinyasa lessen en al haar lessen vind je hier.Mijn
 hele leven heb ik veel gesport en na het afronden van mijn studie Sociaal Cultureel Werk heb ik nog een jaar moderne dans gestudeerd. Vervolgens heb ik vele paden bewandeld, waaronder een aantal jaren rondtrekken met een (punk)band door Europa. Daarna werd filmen mijn passie.

Na de geboorte van mijn kinderen ging ik vaak naar de sportschool om in vorm te blijven en mijn eerste (power) yogales was puur toeval. Het was niet de beste ervaring, maar het maakte me wel nieuwsgierig en zo vond ik ruim 20 jaar geleden mijn weg naar de Yogaschool. Yoga voelde als thuiskomen. Het diep meditatieve en ontspannende effect van Yoga en in het bijzonder Yin Yoga hebben mijn leven veranderd en in balans gebracht.

Ongeveer tien jaar later begon ik aan mijn eerste Yogaopleiding bij Anat Geiger, Marcel de Vis Heil en Johan Noorloos (500 RYT) en werd ik yogadocent en assistent/student coach in hun lerarenopleiding, terwijl ik bleef studeren. Ik heb mijn yoga studie vervolgd bij Paul en Suzee Grilley, de oprichters van Yin Yoga. Tot op de dag van vandaag volg ik workshops en trainingen bij hen en vele andere geweldige docenten.

Met deze kennis en ervaring heb ik in 2015 mijn eigen Yin Teacher Training Program gecreëerd waarin ik mijn grootste passie kan beoefenen: Studenten begeleiden bij het ontdekken van de helende werking van Yin Yoga en hen op te leiden tot bekwame en inspirerende docenten. Sinds 2019 geef ik deze bij Tula Amsterdam.

Ik geef daarnaast les in verschillende vormen van Yoga en combinaties van vormen. Ik vind het leuk om te spelen met vormen en mijn lessen af te stemmen op de behoeften van mijn leerlingen. Creativiteit speelt daar een belangrijke rol in.

Naast Yoga beoefenen en les/trainingen geven besteed ik veel tijd aan en in mijn huis in de Bourgogne. We hebben dat ooit gekocht in redelijk verwaarloosde staat en er door de jaren heen een prachtplek van gemaakt. De hooischuur is omgetoverd tot yogazaal en iedere zomer geef ik retreats. ‘Buddha & Bacchus’ is de naam geworden, Yoga maar ook genieten van het Bourgondische leven 😉

Heb je een tip voor beginnende yogi's?
Luister naar je lichaam. Ieder lichaam is anders dus ook je yoga beoefening. Blijf bij jezelf en voel wat goed voor je is, het gaat er niet om hoe een houding eruit ziet, het gaat erom wat je voelt.
“Yoga is an inner experience, a work-in within a workout.”

Vind lessen van Hellen

Hellen's favoriete....

Yogamuziek:

Eerlijk gezegd hou ik van stilte tijdens mijn practice en anders muziek die begeleidt op de achtergrond en niet afleidt van het ‘naar binnen keren’.

Yogahouding:

Er zijn twee houdingen waaruit ik niet kan kiezen. Het ligt een beetje aan mijn behoefte. de ‘Butterfly’ als ik tot rust wil komen. Een heerlijke houding waar ik totaal in kan ontspannen en naar binnen keren. Van de Cattail hou ik minstens zoveel als ik veel gezeten heb. Het is een backbend, twist en heerlijke strekking van been en buik- en borstspieren tegelijk

Yoga quote:

“Yoga is an inner experience, a work-in within a workout.”

Yogaplek: 

Mijn yogamat waar dan ook. (Liefst in Hauteroche Bourgogne Frankrijk)

Yogamoment:

Ochtend. Eerst een kop koffie, liefst in bed en daarna mijn dagelijkse practice en meditatie.

up