Ontmoet jouw docent Laura Schomaker

Bewegen speelt van kleins af aan een belangrijke rol in mijn leven. Als klein meisje deed ik aan ballet en droomde ik ervan om ballerina te worden. Tijdens de middelbareschooltijd volgde ik een dansvooropleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hier kwam ik uit het keurslijf van klassiek ballet, en voelde ik mij vrij in moderne dans. Totdat ook hier het keurslijf weer zichtbaar werd, en ik niet meer bestand was tegen de prestatiedruk. Ik stopte helemaal met dansen, en begon met een studie aan de universiteit.

We introduceren Laura graag aan de hand van een aantal vragen.
Daarna nodigen we je uit om meer te lezen over Laura op haar eigen docentenpagina.

Wanneer kwam je voor het eerst in contact met yoga?

Mijn eerste yogales volgde ik toen ik met mijn masteropleiding (Dramaturgie) aan de universiteit bezig was. Ik was toen 23 jaar oud. Na een succesvolle bacheloropleiding (Theaterwetenschap), voelde ik mij totaal niet op mijn plek bij deze master. Ik dacht zo goed te weten wat ik wilde, en had daar ook voor gestreden, maar opeens raakte ik vervreemd van mijzelf en mijn ‘doel’. Op een zonnige lentedag nam een studiegenootje mij mee naar Ashtanga yoga, en sindsdien ben ik niet meer gestopt met yoga.

Eigenlijk kwam ik voor het eerst in contact met yoga tijdens de dansopleiding. Als tienermeisje had ik hier geen besef van, maar terugdenkend aan deze periode zie ik nu in dat er een docent was die ons een ‘savasana’ gaf aan het einde van haar les. Later ben ik haar weer tegengekomen in een yogastudio, en toen viel het kwartje.

Wat betekent yoga voor jou?

Yoga betekent voor mij bewegen in vrijheid. Jezelf leren kennen, en weten dat de enige plek waar alles goed is, bij jezelf is. Yoga betekent voor mij ook vertrouwen hebben: open staan met je hart, en blindelings vertrouwen op de toekomst.

Wat voor invloed heeft yoga op je leven gehad?

Sinds ik yoga beoefen heb ik een omslag gemaakt in mijn leven. Ik kon weer vertrouwen op mijn gevoel en intuïtie. Vanuit daar durfde ik de stap te zetten om te stoppen met mijn masteropleiding, en daarmee het beeld los te laten wat ik had van mijn toekomst. Sindsdien flow ik mee met het leven. Soms zonder enig besef van het doel, maar nog vaker met plezierige ‘aha’ momenten. Langzaam beginnen de puzzelstukjes samen te vallen.

Wat zijn nu vooral je yoga activiteiten?

Ik geef yogalessen bij Tula en heb een fijne self-practice. Voor mijn self-practice is het beter als ik studenten in de studio zie, omdat zij mij enorm motiveren om te blijven oefenen. Ook haal ik veel inspiratie uit andere docenten, dus ik kan niet wachten totdat zij mij weer kunnen voeden met hun kennis en ervaringen. Hiernaast werk ik op de redactie van Yoga Magazine, dus yoga is de hele dag om mij heen.  

Waarom ben je les gaan geven?

Dit klinkt misschien gek, maar eigenlijk omdat de docenten van mijn teacher training (Moena de Jong en Beatrice Savaris) zeiden dat ik moest gaan lesgeven. Ik begon niet aan de training om gelijk docent te worden, maar ik moet toegeven dat ik mij tijdens het examen wel echt een docent voelde. Dat is blijkbaar opgemerkt, want Viki van Tula yogastudio’s bood mij een vaste les aan.

Ik ben ontzettend dankbaar voor deze sprong in het diepe, want hierdoor heb ik mijzelf kunnen ontdekken en ontwikkelen als yogadocent. Waarom ik vervolgens les ben blijven geven? Omdat ik met mijn eigen ogen kon zien wat mijn yogales voor een ander kan betekenen: ontspanning en thuiskomen.

Wat wil je meegeven in je yogalessen?

Dat het er niet om gaat hoe een houding er aan de buitenkant uitziet, maar hoe die van binnenuit voelt. Durf je ogen dicht te doen, en te ervaren hoe het is als je blindelings op je lichaam vertrouwt. Vanuit daar breng ik mijn studenten graag naar binnen, naar zichzelf, naar huis.

Hoe integreer je yoga in je dagelijks leven, buiten de lessen

Yoga doe je zodra je de mat afstapt. Het is een manier van leven dat dicht bij mij staat. Ik eet geen vlees, gebruik zelden zuivelproducten, en probeer zo min mogelijk (nieuw) te kopen. Daarnaast probeer ik mijzelf niet te serieus te nemen, en tegelijkertijd ook niet te veel van anderen te verwachten. Een leven vol kompassie, open staan voor alle mensen, en strijden voor gelijkheid van mens en dier, dat houdt mij dagelijks bezig. Op kleine momenten is yoga ook aanwezig: een paar keer diep ademhalen op een dag brengt je al terug naar jezelf.

Wat doe je nog meer naast yoga?

Zoals je uit bovenstaande antwoorden kan opmaken bestaat mijn leven veelal uit yoga. Ik kan enorm genieten van kunst, in het bijzonder toneelvoorstellingen, art house films, en literatuur.

Heb je tips voor beginnende yogi’s.

Die andere yogi’s doen ook maar wat.

Vind lessen van Laura

Laura's favoriete....

Yogamuziek:

Hari Om (Tiruvannamalai) – Janet Stone, DJ Drez

Yogahouding:

Half Moon Pose – Ardha Chandrasana

Yogabestemming:

overal

Yoga quote:

Let it go, let it leave, let it happen. Nothing in this world was promised or belonged to you anyway. All you own is yourself – Rupi Kaur

Yogaplek: een warme, volle yogastudio

Yogamoment: ochtend

up