Ontmoet jouw docent Pamela Ramnares

Geboren en opgegroeid in Amsterdam, besloot Pamela als jong volwassene naar Spanje te verhuizen. Wat een jaartje buitenland moest worden, werd uiteindelijk 15,5 jaar, voornamelijk in Barcelona. Hier kwam ze voor het eerst in aanraking met yoga.

In Barcelona studeerde Pamela Advertising en PR aan de Universitat Autònoma. Hierna werkte ze voornamelijk in online marketing en event management voor grote internationale bedrijven.
Sinds 2019 woont Pamela weer in Nederland en is ze zich meer gaan focussen op haar liefde voor yoga en ayurveda.

We introduceren Pamela graag aan de hand van een aantal vragen.

Wanneer kwam je voor het eerst in contact met yoga?

In het najaar van 2011 kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga. Mijn eerste les volgde ik op het strand in Barcelona nadat een collega me had aangeraden yogalessen te volgen bij een docente waar zij goede ervaringen mee had gehad. Ik had toentertijd regelmatig angststoornis en paniekaanvallen wat mijn collega wist.

Inmiddels woont deze Braziliaanse docente weer in Río, maar we hebben nog altijd een hele sterke band. Ik zal die eerste les en mijn medestudenten nooit vergeten. Je zou kunnen zeggen dat we voor de rest van ons leven met elkaar verbonden zijn. Binnen dit groepje hebben we zoveel met elkaar gedeeld, het was een ontzettend bijzondere ervaring.

Wat betekent yoga voor jou?

Yoga is voor mij een manier van leven, een filosofie. Ik zie het als een instrument om lichamelijk, geestelijk en spiritueel in balans te blijven, een cadeau aan de mensheid.

We hebben vaak geen invloed op de situaties waar we mee te maken krijgen in ons dagelijks leven, maar we kunnen wel leren er zo goed mogelijk mee om te gaan. Naar mijn mening biedt yoga ons de kennis tot een leven in harmonie met onze omgeving.

Wat voor invloed heeft yoga op je leven gehad?

Yoga heeft letterlijk mijn leven gered. Ik ben ontzettend dankbaar dat yoga mijn pad heeft gekruist. Dankzij yoga heeft mijn leven een hele andere wending genomen, totaal anders dan ik in eerste instantie voor ogen had.

Door yoga heb ik ontzettend veel mensen ontmoet die mij niet alleen inspireren, maar ook veel hebben geleerd over mezelf. Daarnaast kijk ik anders naar het verleden; waar ik voorheen van slag kon zijn om dingen die gedurende mijn kindertijd zijn gebeurd, zie ik alle pijnlijke ervaringen als wijze lessen die mij de persoon hebben gemaakt die ik vandaag de dag ben.

Wat zijn nu vooral je yoga activiteiten?

Ik heb een vrijwel dagelijkse Ashtanga Mysore self-practice. Daarnaast oefen ik pranayama en houd ik me aan mijn dagelijkse routines die zowel onderdeel uitmaken van de yogi als Ayurvedische levensstijl. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het raspen van mijn tong, oil pulling, drinken van warm water, e.d.

Verder geef ik privélessen aan cliënten die een ayurvedisch wellnessprogramma bij me volgen, zodat ik de focus kan leggen op hetgeen zij op dat moment nodig hebben wat betreft hun constitutie, huidige levenssituatie, het seizoen en eventuele medische achtergrond.

Tula Teacher Pamela Ramnares
Waarom ben je les gaan geven?

Omdat yoga mij zoveel heeft gegeven, besloot ik dat iedereen over yoga zou moeten weten. Ik zie het een beetje als mijn plicht en mijn missie om anderen mee te geven wat mijn leraren mij ooit hebben gegeven. Het is een van de grootste cadeaus die ik heb mogen ontvangen.

Daarnaast is het voorkomen van ziekten zo ontzettend belangrijk in onze huidige samenleving waar we dagelijks met veel stress en druk te maken hebben; ik geloof echt dat yoga samen met ayurveda de sleutel vormt tot een gezond en gelukkig leven.

Wat wil je meegeven in je yogalessen?

Ik wil mensen graag laten zien dat yoga voor iedereen is, jong en oud, ziek en gezond… Want yoga staat niet gelijk aan poses/asanas, en het is geen topsport. Iedereen kan yoga doen, en iedereen heeft baat bij de beoefening van yoga. Ik pas daarom mijn lessen aan naar de behoeften van mijn studenten en niet omgekeerd. Ik wil graag dat mijn studenten voelen dat ze de begeleiding krijgen dat ze nodig hebben.

Veder wil ik graag laten zien dat yoga off the mat net zo belangrijk is als wat je op je mat doet.

Hoe integreer je yoga in je dagelijks leven, buiten de lessen?

Wanneer ik op mijn mat sta leer ik veel van wat mijn lichaam en mijn ademhaling mij vertellen. Zo hebben achterover buigingen me veel geleerd over mijn angsten en onverwerkt verdriet; ik probeer hier in mijn dagelijks leven op in te spelen door dit te vertalen naar concrete handelingen in de situaties waar ik voor kom te staan.

Verder probeer ik zoveel mogelijk in harmonie te leven met mijn omgeving. Ik geloof oprecht dat yoga mij een beter mens maakt en me leert dat drie keer ademhalen alvorens te reageren op bepaalde situaties wonderen kan doen. Het is niet altijd even makkelijk, maar ik zeg altijd: we are in this world together, dus dan kunnen we er maar beter samen het beste van maken.

Wat doe je nog meer naast yoga?

Ik ben naast yogadocente Ayurvedisch Practitioner en Reiki Master. Ik houd me voornamelijk bezig met het ontwikkelen van wellnessprogramma’s op maat, cursussen en workshops (zowel online als face-to-face).

Daarnaast ben sinds ik een klein meisje was altijd al gek geweest op studeren. Je vindt me vaak ijverig bladerend in boeken over holistische geneeskunde of deelnemend aan workshops en cursussen gerelateerd aan ayurveda.

Heb je tips voor beginnende yogi’s.

Wees jezelf, en wees lief voor jezelf. Jij bent uniek en dat is jouw yoga practice ook. Dit is je kracht. Vergelijk jezelf niet met anderen en geniet van deze beginfase als yogi; wanneer je straks enkele jaren verder bent zal je met een nostalgisch gevoel terugkijken naar je eerste dagen op je mat.

Vind lessen van Pamela

Pamela's favoriete....

Yogamuziek:
Ik heb er twee!
Gayatri Mantra, Deva Premal & Om Nama Shivaya, Singers of the Art of Living. Deze laatste vind ik heerlijk tijdens savasana.

Yogahouding: Marichyasana B

Tula Teacher Pamela

Yogabestemming: De beboste gebieden in de Pyreneeën.

Yoga quote: “Undisturbed calmness of mind is attained by cultivating friendliness toward the happy, compassion for the unhappy, delight in the virtuous, and indifference toward the wicked.” Yoga Sutras of Patanjali, 1:33.

Yogaplek: in de shala waar ik oefen. Ik geniet ontzettend van de groepsenergie.

Yogamoment: De vroege ochtenduren, met name wanneer het nog donker is. Wanneer ik dan op de fiets zit onderweg naar de shala om mijn self-practice te doen, geniet ik onwijs van de stilte en zuivere energie die in de lucht hangt.

up