Ontmoet jouw docent Viki Stelma-Boviatsis

Viki groeide op in Griekenland en op achtjarige leeftijd verhuisde ze naar Nederland. Ze was een fanatieke zwemster en zwom op 16-jarige leeftijd het IJsselmeer over. De kracht van het menselijk lichaam heeft haar altijd al geïnspireerd en yoga leerde haar dat er veel meer is dan alleen het fysieke lichaam. 

We introduceren Viki graag aan de hand van een aantal vragen.

Wanneer kwam je voor het eerst in contact met yoga?

Yoga kwam al vroeg op mijn pad tijdens mijn studie aan de hogere hotelschool. Ik was op zoek naar een weg om dichter bij mijzelf te komen. Ik probeerde een yogales waarbij we eindigden in een korte meditatie. Na de les merkte ik direct een positieve verandering in niet alleen mijn lichaam, maar ook in hoe ik mij op dat moment voelde.

Van nature ben ik altijd een actief persoon geweest en ik merk dat yoga mij helpt om ruimte te maken in mijn hoofd en de rust te vinden in mijn lijf.

Die verbinding en dat fijne gevoel wat ik na een yogales ervoer wilde ik verder onderzoeken. 

Wat betekent yoga voor jou?

Yoga betekent voor mij balans. En daarmee bedoel ik niet perse stabiliteit, maar juist het evenwicht in het ritme en de schommelingen van het leven. 

Door yoga ben ik mezelf beter leren kennen en sta ik veel meer in mijn eigen kracht, waardoor ik makkelijker mijn eigen koers vaar. 

Wat voor invloed heeft yoga op je leven gehad?

Na mijn studie kwam ik op een marketingafdeling terecht waar de werkdruk hoog was. Ik besloot er even tussenuit te gaan om een yoga docentopleiding te volgen in het buitenland. Eenmaal terug diende ik mijn ontslag in om mij verder te verdiepen in de yoga en om fysiotherapie te studeren, want de kracht van het menselijke lichaam heeft mij altijd al geïnspireerd.

Samen met mijn man richtten we TULA Yogastudio’s op en mijn droom is om anderen te inspireren en te helpen de juiste balans te vinden in het leven door middel van yoga. 

Wat zijn nu vooral je yoga activiteiten?

Je kunt me regelmatig vinden in de Tula yogastudio’s, die ik samen met mijn man run. 

Zelf beoefen ik Ashtanga Mysore yoga, mijn favoriet 🙂 Maar daarnaast vind ik het heerlijk om een aantal yin houdingen in de avond te doen en af te sluiten met een meditatie. 

Waarom ben je les gaan geven?

Ik heb zelf ervaren hoe yoga mijzelf heeft veranderd als persoon. Ik ken mezelf veel beter, ben anders gaan denken en voel dat ik veel meer in mijn eigen kracht sta. Ik ben yogales gaan geven omdat ik dít met anderen wilde delen. 

Wat wil je meegeven in je yogalessen?

Yoga is niet alleen de houdingen die je op de mat doet. Het is veel meer dan dat. Het is een weg naar verbinding met jezelf en komt juist tot uiting als je van de mat afstapt en de verbinding aangaat met de wereld om je heen. 

Hoe integreer je yoga in je dagelijks leven, buiten de lessen?

Door eerlijk naar mezelf te kijken ben ik mezelf beter gaan begrijpen. Ik heb het gevoel dat ik de wereld om mij heen nu ook beter begrijp en ik maak gemakkelijker bewustere keuzes. Zo ben ik anders gaan eten en koop ik amper nieuwe kleding. Ik ben nog steeds dezelfde mens, maar mijn doen en laten is nu veel eerlijker naar mijzelf en anderen toe. 

Wat doe je nog meer naast yoga?

Ik vind het heerlijk om uitgebreide wandelingen te maken met mijn man en mijn kinderen. Mijn kinderen inspireren mij om te blijven onderzoeken, want dit is wat ik ze dagelijks zie doen. 

Verder kan ik genieten van een uitgebreid diner en een goed glas wijn met onze vrienden. Als ex-hotelier en een man die alles van wijnen weet kan ik daar niet omheen 😉

Heb je tips voor beginnende yogi’s.

Adem. Je adem is misschien wel het allerbelangrijkste als je net begint met yoga. Het maakt niet uit hoe een houding eruit ziet, echt niet. Zolang je goed en vloeiend in en uit kunt ademen, dan is het al goed genoeg. Wees aardig voor jezelf en ontdek je eigen grenzen. Jij bent echt de beste leraar voor jezelf 🙂

Vind lessen van Viki

Viki's favoriete....

Yogamuziek:

Ólafur Arnalds – Living Room Songs

Yogahouding: Lijkhouding (Shavasana)

Yogabestemming: Thuis in mijn yogakamer 

Yoga quote: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ – Pipi Langkous

Yogaplek: Tula!

Yogamoment: In de ochtend 

up