Starten met mediteren

Mediteren is tegenwoordig heel normaal. Veel mensen praten erover, doen het en delen hun ervaringen online. Het is fantastisch om de mooie verhalen te horen. 
Toch horen we regelmatig ook andere geluiden, ook van Tula yogi’s, dat het soms lastig is om met mediteren te beginnen en het vol te houden. 

Inhoudsopgave

Je hebt vast ook wel eens overwogen om te starten met mediteren, want je hoort nou eenmaal regelmatig om je heen dat het goed voor je is. Toch lukt het je maar niet om een moment te vinden om rustig te gaan zitten. Je scrolt nog even door je telefoon en checkt de laatste updates. Voor je het weet is de tijd gevlogen. Herkenbaar?

Er zijn denk ik meer mensen die moeite hebben met mediteren dan mensen die het gemakkelijk afgaat. In onze yoga docentenopleidingen is het meest voorkomende goede voornemen van de deelnemers dat ze willen starten met regelmatig mediteren. Een uitdaging dus, ook voor yogadocenten.

Mediteren kun je leren. Je kunt er natuurlijk ontzettend veel over lezen, maar in alle eerlijkheid gaat dat je niet verder helpen. Mediteren moet je doen, zelf doen. En die stap om stil te gaan zitten is voor velen groot. En ik snap dat heel goed, want het is ook wel een dingetje, gelijk die confrontatie op het moment dat je je ogen sluit. Daarnaast is er vaak onrust, doe ik het wel goed genoeg?

Die eerste stap naar meditatie was voor mij een grote uitdaging en ik hoop dat ik je met een aantal praktische tips dat extra duwtje in de rug kan geven. Je hoeft de tips niet allemaal in één keer te doen. Probeer er eentje of twee en probeer de volgende keer weer iets anders. Het is ook vaak even zoeken wat goed werkt voor jou, dus speel ermee en neem het allemaal niet zo serieus. Hoe minder je erover nadenkt, hoe makkelijker het zal gaan.

Verlaag de drempel

Neem je eens voor om slechts twee minuten in één week te mediteren. Dat lijkt bijna niks en die twee minuten zijn waarschijnlijk zo om. Probeer het maar eens en ontdek of het je makkelijk afgaat of niet.

Is het je gelukt? Probeer de volgende week dan twee dagen twee minuten te mediteren. Daarna kun je ervoor kiezen om minuten toe te voegen.

Kies je moment om te mediteren

Probeer te mediteren als je net wakker bent en uit bed stapt. Dan hoef je je er ook niet meer druk te maken de rest van je dag. Daarnaast is het superfijn om in de ochtend te mediteren en energiek je dag te starten.

Heb je jonge kinderen zoals ik? Plan je meditatie dan vlak voordat je gaat slapen, zodat je de drukte van de dag achter je laat.

Plan vooruit

Plan die twee minuten die je gaat mediteren in je agenda en zet de wekker.
Maak het echt een prioriteit.

Lees ook: Nieuwe gewoontes vormen

Herinner jezelf

Plak een notitie op je spiegel met het woord ‘mediteer’ erop. Als je er continue aan herinnerd wordt, dan moet je het op een gegeven moment ook wel echt gaan doen, toch?

Mediteren praktische tips

Denk niet te veel na

Veel mensen vragen zich af wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen. Maak je niet druk en ga gewoon zitten. In de eerste instantie zijn het slechts twee minuten en het beste is om je niet te veel voor te bereiden. Het maakt ook niet uit waar je op zit of hoe je precies zit. Als je later langer gaat mediteren kun je ook comfortabele zithoudingen gaan onderzoeken, maar die twee minuten kun je nu wel aan. Je mag ook op de rand van je bed zitten, of pak een stoel.

Tel je ademhaling

Het kan ontzetten confronterend zijn in het begin als je je ogen sluit. Ik vond het in het begin heel erg fijn om mijn ademhalingen te tellen. Adem rustig in en uit en tel iedere in- en uitademing.

Iedere keer als je merkt dat je afgeleid wordt door een gedachte, geluid of emotie, stop dan even en breng je aandacht opnieuw naar je ademhaling. Heb je hem gevonden? Begin dan opnieuw met tellen.

Glimlach

Glimlachen kan helpen om vriendelijker tegen jezelf te zijn en tegen alles wat omhoog komt drijven. Probeer daarom af en toe te glimlachen en ontdek de positieve werking hiervan.

Maak je niet druk

Veel mensen denken dat mediteren gaat over het leegmaken van je hoofd, dus niet denken. Het is echter volkomen normaal als er allerlei gedachten voorbijkomen. Je kunt deze vaak niet zomaar uitschakelen, maar je kunt jezelf wel trainen in het focussen en zo anders omgaan met je gedachtes. 

Merk je dat je afgeleid wordt? Verander je focus en breng deze naar je ademhaling. Je ademhaling is de sleutel tussen jouw lichaam en geest en je daarop focussen gaat je helpen om je niet mee te laten varen met die gedachten.

Volg een geleide online meditatie

Vind je het lastig om zelf te mediteren? Volg dan een geleide online meditatie.
Deze vind je op onze website onder yogalessen.

Uitnodiging voor meditatie

Meditatie is een reis in jezelf en hoe vaker je het doet hoe meer je echt in contact zult komen met je echte jij. Zo leer je jezelf steeds beter kennen en sta je steviger in je schoenen.

Ik wil je uitnodigen om het zelf te gaan ervaren. Start met twee minuten zitten, het is te doen. En ik ben benieuwd naar je ervaringen, dus deel deze gerust via mail, social media of een persoonlijk bericht.

Door: Viki Stelma-Boviatsis

Doe yoga met ons
Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.
Anderen bekeken ook:
Begin met Yoga vanuit je eigen huis, met Tula Yoga Online

7 redenen om te beginnen met online yogalessen

Waarom zou je willen starten met online yogalessen? We schrijven het overal en je vindt het over onze hele website terug dat je door het …

Lees verder
Yin Yoga met Viki

Wat doet Yin Yoga met je lichaam?

Yin Yoga is een vorm van yoga waarbij de yoga houdingen  worden vastgehouden in een rekpositie. Dit wordt gedaan om de energie in je lichaam …

Lees verder
Aukje
Read More
Mooi Viki! En heel herkenbaar, dat nadenken over ‘waar moet ik beginnen?’ Deze tips helpen om het overzichtelijker te maken. Dank!
Meer lezen
up