Heb jij een dagboek?
De afgelopen maanden zijn we allemaal uit onze dagelijkse routines getrokken en hebben we veel veranderingen moeten doorstaan. We hebben laten zien dat we veerkrachtig zijn en dat is niet altijd makkelijk geweest.
In dit hele proces heb je misschien angst of hoop ervaren, of een combinatie van beide. Wat dacht je in maart 2020 toen de pandemie begon? Wat heeft dit betekent voor jouw leven? Zijn er dingen veranderd, of ben je misschien anders gaan denken?
Het is altijd een goed moment om te evalueren.
In onze trainingen is één van de dingen die we studenten vragen om een dagboek bij te houden. Je hoeft hier niet elke dag in te schrijven, maar het is goed om af en toe eens stil te staan bij de dingen die je denkt, voelt en ervaart.
Je kunt in je dagboek je hart luchten en je hoofd legen. Het opschrijven gaat je helpen jouw eigen route makkelijker in kaart te brengen. Daarnaast kan het heel erg fijn zijn om je dagboek ooit weer eens terug te lezen. De mooie herinneringen die je misschien wel hebt opgeschreven, maar niet meer in je hoofd hebt zitten raak je zo nooit meer kwijt.
We hebben een aantal vragen voor je opgeschreven waar je nu een antwoord op zou kunnen geven in je dagboek:

Waar ben ik dankbaar voor?
Schrijf eens op waar je dankbaar voor bent. Door op te schrijven waar je dankbaar voor bent zal je kijk op de wereld veranderen. Je gaat merken dat die glimlach automatisch op je gezicht verschijnt zodra je het opschrijft. Probeer eens een paar avonden achter elkaar drie dingen op te schrijven voordat je naar bed gaat, zodat je de dag afsluit met dankbaarheid. Het kunnen grote dingen zijn, maar ook hele kleine.
Wat heb ik nodig?
Wat heb je eigenlijk nodig? Je kunt deze tijd gebruiken om je grenzen te testen door bijvoorbeeld iets nieuws uit te proberen. Of je kunt juist stoppen met de dingen die niet meer voor je werken. Schrijf eens op wat je echt nodig hebt en laat je hart spreken.
Wat zal ik loslaten?
Vorig jaar in maart moesten we de deuren sluiten en naar binnen keren. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en is voor velen veel veranderd. Het einde van de tunnel lijkt in zicht. Dit is een goed moment om je af te vragen ‘wat zal ik loslaten in deze nieuwe fase’? Zijn er dingen waarvan je erachter bent gekomen dat ze je niet meer dienen?
Waar zal ik 'ja' op zeggen?
In deze nieuwe fase gaan zich nieuwe wegen vormen die je kunt nemen. Dit is het moment om te dromen. Wat zou je willen doen? Wie zou je willen ontmoeten? Waar wil je heen? De termijnen voor deze ‘ja’ kunnen kort (volgende week) of langdurig (in de komende tien jaar) zijn.
Hoe voel ik me?
Dit kun je zo uitgebreid doen als je zelf wilt, maar misschien vind je het fijn om drie tot vijf steekwoorden op te schrijven. Misschien voel je je ontspannen, vrolijk, bedrukt, somber, in-control, feestelijk, angstig of gemotiveerd. Misschien wel het tegenovergestelde, of alles tegelijk…
Laat je gevoel en fantasie weer de vrije loop.
Door: Viki Stelma-Boviatsis
Doe yoga met ons
Anderen bekeken ook:
7 redenen om te beginnen met online yogalessen
Waarom zou je willen starten met online yogalessen? We schrijven het overal en je vindt het over onze hele website terug dat je door het …
Wat doet Yin Yoga met je lichaam?
Yin Yoga is een vorm van yoga waarbij de yoga houdingen worden vastgehouden in een rekpositie. Dit wordt gedaan om de energie in je lichaam …
Meer lezen

Ontmoet jouw docent Barbara Duijfjes
Barbara is al jaren onderdeel van het docententeam bij Tula. Ze is met stip de oudste docent en tegelijkertijd de meest energieke. Met veel respect zien

Hoe combineer je yoga met een druk gezinsleven?
Jouw dag begint al vroeg. Je brengt je kinderen naar school en ’s middag naar de sport (en haalt ze een uur later weer op).

5 yoga hulpmiddelen die je gewoon in je huis vindt
Yoga hulpmiddelen, ook wel yoga props genoemd, zijn hulpmiddelen die je yoga beoefening ondersteunen. Zo kun je deze hulpmiddelen gebruiken om in de yoga houding