Waarom de zomer de beste tijd is voor yoga

Het voelt al helemaal als zomer ☀️

De zon is er vrijwel dagelijks, de temperatuur ligt comfortabel tussen de 22 en 30 graden en de dagen zijn lekker lang.

Dit is daarom het seizoen om jouw yoga practice een boost te geven, of om eindelijk in je yogaritme te komen. Waarom dit zo is ga ik je uitleggen in dit artikelen.

Ik deel de vijf redenen waarom het zo fijn is om yoga in de zomer te doen.

1. Je energieniveau ligt een stuk hoger

Er is geen winter-dip, geen grijze dagen, maar juist warmte en zonnige dagen.
Door de warmte en het mooie weer gaat je bloed sneller stromen en ziet alles buiten er een stuk vrolijker uit. Dit heeft meteen invloed op je gemoedstoestand en de zin om in beweging te komen.

Daarom is dit het uitgelezen moment om meer actie te ondernemen en wellicht nieuwe dingen te proberen, of nieuwe gewoontes te creëren. Iets vaker yoga doen bijvoorbeeld 😉

2. Het wordt eerder licht

De zon verblijdt ons nu al vanaf een uurtje of 5, 6 in de ochtend. Dit betekent dat je biologische wekker ook iets eerder afgaat. Door zonlicht krijgt je lichaam meer energie en is het ’s ochtends een stuk makkelijker opstaan. Dit kun je goed gebruiken om dagelijks een half uurtje eerder uit bed te stappen en een korte yoga practice te doen.

Het is een half uurtje dat je bijna cadeau krijgt en na het doen van een korte yogales voel je je kwieker gedurende de rest van je dag.

Op Tula Yoga Online hebben we twee ochtendseries voor je gemaakt. Deze series hebben elk 7 lessen van ongeveer 25 minuten, dus voor iedere dag één. Door het volgen van een serie hoef je ’s ochtends niet te kiezen en is het eenvoudiger om een regelmatige yoga practice op te bouwen. En in de zomer werkt dit het allerbeste!

Bekijk ook: online yogalessen voor in de ochtend

3. Het is langer licht

Lijkt het je toch ingewikkeld om ’s ochtends een half uurtje eerder op te staan? Kies er dan voor om gebruik te maken van de langere dagen in de avond. Want, de zon is er nog zeker tot na tienen.

Het is heerlijk om de laatste zonnestralen te pakken tijdens een rustige Yin of Restorative yogales. Ook hier is een half uurtje meer dan genoeg, maar langer mag natuurlijk ook.

Dat half uurtje is voldoende om de drukte van de dag achter je te laten en je hoofd weer rustig te krijgen. Na de les kun je lekker je bed in, waardoor je beter slaapt en energieker weer op staat.

Ook voor Yin en Restorative vind je meerdere online yogaseries op Tula Yoga Online, of kies voor de vele losse lessen. We hebben hiervoor zelfs een speciale mini-cursus gemaakt, yoga voor een betere nachtrust, die je ’s avonds kunt volgen.

4. Buiten yoga doen is heerlijk!

Zodra het mooi weer is kun je lekker de natuur in om een extra dimensie te geven aan je yogales. Ga bijvoorbeeld naar het strand of het park en neem je telefoon mee voor een online yogales. Tegenwoordig kijkt niemand meer vreemd op als ze iemand yoga zien doen, dus schaam je vooral niet! Geniet juist van de natuur om je heen en kies een les uit die je graag doet.

Zodra de les is afgelopen kun je ervoor kiezen om een korte meditatie te doen, of lekker in savasana te liggen om de les af te sluiten. Op deze manier wordt je één met de natuur en alle energie die dat uitstraalt.

Afgelopen week zag ik een jongen mediteren op de dijk aan zee. Ik kan me voorstellen dat de warme zon op z’n gezicht, de wind om hem heen en de zilte geur van de zee bijdroegen aan een hele fijne ontspannen ervaring.

5. Waarom de zomer een uitdaging is.

Je hebt al gelezen dat je energieniveau hoger is in de zomer dan in de winter. Dit is natuurlijk heel erg fijn overdag, maar als je batterij ’s avonds nog steeds vol zit met energie is het belangrijk om ook weer te kunnen ontspannen.

Ikzelf heb aan het begin van de zomer enorm veel moeite met op tijd in slaap vallen en maak daardoor te korte nachten. Wat op zulke momenten goed werkt is het volgen van Yoga Nidra lessen.

Yoga Nidra kun je doen wanneer je al in bed ligt en je kunt gewoon blijven liggen. Bij Yoga Nidra word je meegenomen in een soort geleide meditatie met het doel om je lichaam te ontspannen en je gedachten half in slaap te brengen. Hierdoor kom je in een staat van onderbewustzijn. Je bent er wel met je gedachten, maar ook weer niet helemaal. In deze staat verwerk je supersnel je emoties, gedachten en prikkels waardoor je hoofd volledig leeg raakt van ruis. In de tussentijd ontspant je lichaam waardoor je al half slaapt.

Zodra de Nidra klaar is ben je helemaal klaar voor de nacht en giert de overtollige energie niet meer door je lichaam. En mocht je tijdens de nidra in slaap vallen dan is dat ook geen probleem, want je ligt toch al lekker in je bed.

Een tip als je Nidra in je bed beluisterd: Zet het beeldscherm van je telefoon, tablet of laptop zo donker mogelijk en luister het liefst zonder oordopjes.

Volhouden

Als je yoga echt een vast onderdeel van je dagelijkse routine wilt maken dan is de zomer daar perfect voor. Meer energie, meer licht en een opgewektere mindset zorgen ervoor dat het makkelijker is om dagelijks yoga te doen. Lukt het niet iedere dag dan is er ook geen man overboord. Probeer het aantal keren per week dat past in jouw schema. En als dit een week niet lukt dan probeer je het de week erop nog eens.

Wat we wel weten, is dat als je nu met een nieuwe yogaritme begint de kans groter is dat je slaagt in een regelmatige practice en dat je dit ook volhoudt tijdens de wintermaanden.

Lees ook: Nieuwe gewoontes vormen

Probeer nu 14 gratis online yogalessen!

Op onze website vind je alle cursussen, series en lessen. Vind je het lastig om te bepalen waar je aan toe bent? Neem dan gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Geschreven door: Ruben Stelma

Deel je ervaring

We vinden het superleuk als je een reactie op dit artikel achterlaat onderaan deze pagina. 

Doe yoga met ons

Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.

Anderen bekeken ook:

Blog: Alles wat je moet weten over Yoga Nidra

Alles wat je moet weten over Yoga Nidra: Een diepgaande introductie

Yoga Nidra is diepgeworteld is in de tradities van yoga en meditatie. Deze yogastijl wordt steeds populairder in de moderne wereld van vandaag. Het wordt …

Lees verder
Doe mee met de online yoga - 7 dagen yoga challenge

Online Yoga Challenge – in 7 dagen vol energie

Zeven dagen yogalessen volgen onmogelijk?Niet met de online yoga challenge! We weten allemaal dat het lastig is om nieuwe gewoontes te starten. Je begint goed …

Lees verder

Meer lezen

up