Wat doet Yin Yoga met je lichaam?

Yin Yoga is een vorm van yoga waarbij de yoga houdingen  worden vastgehouden in een rekpositie. Dit wordt gedaan om de energie in je lichaam beter te laten stromen.

Yin Yoga is één van de populairste vormen van yoga in de grote steden. Waarschijnlijk omdat het tempo in de grote steden hoog ligt en men behoefte heeft aan rust en ontspanning. Bij Yin ligt het tempo laag en hebben we de tijd om naar binnen te keren en te voelen wat er gebeurt in lichaam en geest.

Inhoudsopgave

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is een zachte vorm van yoga waarbij we de houdingen langzaam uitvoeren en vasthouden.
De meeste Yin yogahoudingen zijn op de grond waarbij je zit of ligt. De houdingen worden vervolgens een minuut of enkele minuten vastgehouden in een rekkende positie of er wordt milde druk uitgeoefend. Door zo’n positie aan te nemen creëren we ruimte in het lichaam en worden blokkades opgeheven. Zo kan de energie (prana) weer goed doorstromen en voelt je lichaam weer soepeler aan. 

Yin Yoga met Vanya

Yin yoga en Vijf Elementen Theorie

Bij Yin yoga werken we graag met de vijf elementen vanuit de Chinese geneeskunde. Je kunt de vijf elementen zien als de bouwstenen voor alles wat bestaat in het hele universum en deze elementen zijn overal aanwezig. Ook corresponderen de elementen met elkaar en is het ene element soms actiever dan het andere. We gebruiken de elementen om patronen te herkennen en we gebruiken Yin Yoga om de elementen weer in balans te brengen.

De vijf elementen zijn Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Ieder element heeft zijn eigen kenmerken en correspondeert met verschillende seizoenen, organen, weefsels, emoties, geluiden, kleuren, smaken en meer.

Lees ook: yin yoga en de vijf elementen

Hoe breng je de vijf elementen weer in balans met Yin Yoga?

De vijf elementen kun je weer in balans brengen met Yin Yoga.

Zo is ieder element verbonden met specifieke meridianen. Meridianen zijn de paden in je lichaam waar je energie doorheen stroomt. Deze meridianen zijn ingebed in ons fascia (bindweefsel). Dit bindweefsel zit door je hele lichaam, zoals tussen je botten en rondom je spieren. Je kunt je voorstellen dat bij een blokkade in de fascia de energie niet meer goed kan stromen.

Bij Yin yoga stimuleren we de fascia, waardoor het zachter wordt en de blokkades worden opgehevenen. De energie kan dan weer beter kan stromen. Dit doen we door te rekken of juist door milde druk uit te oefenen.  

Yin Yoga met Viki

Wat is het verschil tussen Yin en Yang yoga?

Yang yoga is een actieve vorm van yoga waarbij je je spieren gebruikt om jezelf in allerlei houdingen te brengen. Je beweegt continue in en uit de houdingen en je gebruikt actief je ademhaling om te blijven focussen.

Bij Yin yoga zijn we veelal stil en nemen we een houding aan in een rekpositie of we oefenen milde druk uit. We blijven veel langer stil in een houding en hebben alle tijden om echt de aandacht naar binnen te keren en te voelen wat er gebeurd, fysiek, mentaal en emotioneel.

Na een houding doen we vaak nog een neutraliserende houding, waarbij we opnieuw de tijd nemen om naar binnen te keren en te voelen.

Waarom wil je Yin Yoga doen?

Waarom je Yin yoga zou willen doen heeft verschillende redenen. Het heeft invloed op je fysieke lichaam, maar ook mentaal en emotioneel kan het vele voordelen hebben.

Yin yoga en het fysieke lichaam

Fysiek gezien maak je bij Yin yoga ruimte in je lijf, waardoor de energie beter kan stromen. We rekken passief bij Yin yoga en je gaat merken dat je soepeler wordt. Omdat er tijd is om echt te voelen en we veel stil zijn ga je jezelf beter leren kennen. Je kan makkelijker naar binnen keren en zult merken dat je jezelf steeds beter gaat begrijpen. Ook leer je je eigen grenzen beter kennen en leer om te gaan met uitdagingen. Kortom, je gaat je lekkerder voelen als je Yin yoga doet.

Yin yoga en de mind

Mentaal kan Yin yoga uitdagend zijn. Dit komt vooral doordat je een houding voor langere tijd vasthoudt. Tijdens een Yin Yogales kun je door van alles afgeleid worden. Bijvoorbeeld door een rek in je eigen hamstrings, je ademhaling, of door geluiden om je heen. Het kan ook zijn dat je ‘to do’ lijstje voorbij blijft komen. De uitnodiging is dan om in je eigen lichaam te blijven en al die afleidingen aan je voorbij te laten gaan.
Door dit regelmatig te oefenen word je er steeds beter in. Je leert hierdoor omgaan met afleidingen en uitdagende situaties. 
Want, soms kan een rekkend gevoel, bijvoorbeeld van de hamstrings, al uitdagend zijn. Vooral als je die houding drie minuten vol wil houden.

Yin yoga en emoties

Emotioneel kan er veel gebeuren als je langer in een yogahouding zit. Door bijvoorbeeld een heupopener te doen kan er van alles loskomen. Emoties kunnen vastzitten in de heupen doordat hier veel energiebanen doorheen stromen. Het is dan ook niet vreemd als je opeens moet huilen terwijl je in de houding zit. Laat het maar gewoon gebeuren. 

De lessen die je op de yogamat leert neem je mee als je van de mat afstapt.

Lees ook: 10 redenen om Yin Yoga te doen

Yin Yoga advies

Het advies is ten alle tijden om naast Yin yoga ook een Yang beoefening te doen. Dit kan een actieve vorm van yoga zijn, zoals Ashtanga of Vinyasa Yoga. Je wilt naast Yin yoga ook nog iets doen waarbij je het bloed door je lichaam heen pompt. Dat kan dus ook iets heel anders dan yoga zijn, zoals wandelen, hardlopen, fietsen of zwemmen.

Het komt vaak voor dat yogi’s denken dat ze vooral Yin yoga nodig hebben, omdat ze het al zo druk hebben in hun dagelijks leven. Ze verlangen dan naar rust. Maar Yin yoga is dan niet altijd de meest geschikte oplossing. Als je druk bent in je hoofd is een Yin yogales juist heel erg uitdagend omdat je lange tijd in één houding zit, dus soms is je hoofd er juist aan toe om actief bezig te zijn met het volgen van een yogales. Dan kun je stoom afblazen en heb je even tijd voor jezelf, omdat je gedachten niet alle kant op kunnen vliegen. Probeer daarom wat voor jou het beste voelt.

Lees ook: De yogastijlen van Tula Yoga Online

Yin Yoga met Lovely

Yin Yoga Elementen serie

Lovely heeft een heerlijke Yin Yoga serie gemaakt die zich helemaal richt op Yin Yoga en de vijf elementen. Als jij een disbalans ervaart fysiek, mentaal of emotioneel of  geïnteresseerd bent of geïnteresseerde bent geraakt na het lezen van dit artikel, willen we je uitnodigen om yoga te proberen.
Probeer al onze yogalessen nu 14 dagen gratis en komt erachter wat werkt voor jou. Take care!

Bekijk ook: online yin yoga serie met Lovely

Geschreven door: Viki Stelma-Boviatsis

Deel je ervaring

Heb je ervaring met Yin Yoga, deel dan je ervaring en tips in de reacties onder dit artikel. Hiermee kun je andere yogi’s inspireren en helpen. Alvast bedankt!

Doe yoga met ons
Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.
Anderen bekeken ook:
Meer lezen
up