Yin yoga en de vijf elementen

Yin Yoga en de 5 elementen theorie.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde bestaan er vijf elementen en tijdens Yin Yoga werken we graag met deze elementen. Deze 5 elementen zijn een belangrijk onderdeel van ons leven en komen voort uit de vrouwelijk energie en de mannelijke energie. Deze vrouwelijk energie noemen we Yin en de mannelijk noemen we Yang en deze kunnen niet zonder elkaar. Samen creëren ze alles wat er is, het universum.

Yin Yoga en de vijf elementen

Inhoudsopgave

Yin en Yang

Yin en Yang Yin is donker, koel, vochtig en stil. Yang is droog, heet en actief. Yin wordt geassocieerd met de maan, reflecterend en diep. Yang wordt geassocieerd met de zon, helder en sterk. Yin kan niet bestaan zonder Yang en Yang kan niet bestaan zonder Yin. Ze hebben elkaar nodig en dat zie je terug in het symbool van Yin een Yang. Een stip van Yin in het yang gedeelte en een stip van Yang in het Yin gedeelte.

De vijf elementen theorie

Bij Yin Yoga gebruiken we de vijf elementen theorie om patronen te herkennen en te begrijpen. De vijf elementen zijn Hout, Vuur, Aarde, Metaal, Water en ieder element correspondeert met verschillenden seizoenen, emoties, meridianen, richtingen en energieën.

Element

Seizoen

Meridiaan

Emotie

Hout

Lente

Galblaas/Lever

Compassie/Boosheid

Vuur

Zomer

Dunne darm/Hart

Liefde/Haat

Aarde

Late zomer

Maag/Milt

Tevredenheid/Ongerustheid

Metaal

Herfst

Longen/Dikke darm

Acceptatie/Rouw

Water

Winter

Nier/Blaas

Vertrouwen/Angst

Zoals je hierboven kunt zien is ieder element verbonden aan twee meridianen (het meridianenpaar). Meridianen zijn als het ware kanalen in ons lichaam die samen een netwerk vormen met als functie om de energie in ons lijf te verplaatsen.

De elementen zijn pas in balans als onze energie vrij kan stromen en alle vijf met elkaar verbonden. Je kunt je voorstellen dat wanneer er een blokkade ontstaat de lichaamsenergie niet goed meer goed kan doorstromen en vast komt te zitten. Op dat moment ontstaat er een disbalans tussen de elementen.

Zo’n disbalans kan zich fysiek en/of emotioneel uiten in verschillende symptomen. Denk aan slecht slapen, vermoeidheid, spanning of frustratie, darmklachten, ongerustheid of boosheid, zijn etc.

Het beoefenen van Yin Yoga zorgt ervoor dat je de blokkades kunt opheffen, waardoor de energie weer gat stromen. Specifieke Yin yogahoudingen corresponderen met de verschillende meridianen die op zichzelf weer corresponderen met de verschillende elementen. Hierdoor is alles met elkaar verbonden en kun je doelgericht jou yogahoudingen kiezen. 

Lees ook: Wat doet Yin Yoga met je lichaam?

Yin Yoga en balans tussen de elementen

Tijdens de Yin Elementen Serie met Lovely ga je ontdekken welke elementen wanneer een rol spelen en wat er gebeurd als de elementen uit balans zijn. Je gaat patronen herkennen en ontdekken welke fysieke en emotionele uitingen daarbij horen.

In deze yogaserie ga je ervaren hoe Yin Yoga je kan helpen om alle elementen weer in balans te brengen.

Bekijk ook: de Yin Elementen Serie

Yin Yoga en de vijf elementen
Lovely Uhlenbeek
Doe yoga met ons
Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.
Anderen bekeken ook:
Het starten van een yoga routine

Nieuwe gewoontes vormen

Vind je het lastig om nieuwe gewoontes te vormen en yoga écht onderdeel te maken van je dagelijks leven? Een yogales volgen zodra je voelt …

Lees verder
Online zwangerschap yogalessen met Lovely Uhlenbeek

Kan ik yoga doen tijdens mijn zwangerschap?

Zwangerschap is een prachtige en transformerende periode in het leven van een vrouw. Gedurende deze negen maanden ondergaat je lichaam talloze veranderingen en uitdagingen. Een …

Lees verder
up