Yin yoga en de vijf elementen

Je hebt er vast wel eens een keertje over gehoord tijdens één van Yin yogalessen:

Yin Yoga en de 5 elementen theorie In de Traditionele Chinese Geneeskunde bestaan er vijf elementen en tijdens Yin Yoga werken we graag met deze elementen. Deze 5 elementen zijn een belangrijk onderdeel van ons leven en komen voort uit de vrouwelijk energie en de mannelijke energie. Deze vrouwelijk energie noemen we Yin en de mannelijk noemen we Yang en deze kunnen niet zonder elkaar. Samen creëren ze alles wat er is, het universum.
Yin Yoga en de vijf elementen

Yin en Yang

Yin is donker, koel, vochtig en stil. Yang is droog, heet en actief. Yin wordt geassocieerd met de maan, reflecterend en diep. Yang wordt geassocieerd met de zon, helder en sterk. Yin kan niet bestaan zonder Yang en Yang kan niet bestaan zonder Yin. Ze hebben elkaar nodig en dat zie je terug in het symbool van Yin een Yang. Een stip van Yin in het yang gedeelte en een stip van Yang in het Yin gedeelte.

De vijf elementen theorie

Bij Yin Yoga gebruiken we de vijf elementen theorie om patronen te herkennen en te begrijpen. De vijf elementen zijn Hout, Vuur, Aarde, Metaal, Water en ieder element correspondeert met verschillenden seizoenen, emoties, meridianen, richtingen en energieën.

Element

Seizoen

Meridiaan

Emotie

Hout

Lente

Galblaas/Lever

Compassie/Woede

Vuur

Zomer

Dunne darm/Hart

Liefde/Haat

Aarde

Late zomer

Maag/Milt

Tevredenheid/Ongerustheid

Metaal

Herfst

Longen/Dikke darm

Acceptatie/Rouw

Water

Winter

Nier/Blaas

Vertrouwen/Angst

Zoals je hierboven kunt zien is ieder element verbonden aan twee meridianen (het meridianenpaar). Meridianen zijn als het ware kanalen in ons lichaam die samen een netwerk vormen met als functie om de energie in ons lijf te verplaatsen.

De elementen zijn pas in balans als onze energie vrij kan stromen en zijn alle vijf met elkaar verbonden. Dus je kunt je voorstellen dat wanneer er een blokkade ontstaat, de energie niet goed meer goed kan doorstromen en vast komt te zitten. Op dat moment ontstaat er een disbalans tussen de elementen. Zo’n disbalans kan zich fysiek en/of emotioneel uiten in verschillende symptomen. Denk aan slecht slapen, vermoeidheid, spanning of frustratie, darmklachten, ongerustheid of boosheid, zijn etc.

Yin Yoga en balans tussen de elementen

Tijdens de Yin Elementen Serie met Lovely ga je ontdekken welke elementen wanneer een rol spelen en wat er gebeurd als de elementen uit balans zijn. Je gaat patronen herkennen en ontdekken welke fysieke en emotionele uitingen daarbij horen. Daarnaast ga je leren hoe Yin Yoga je kan helpen om alle elementen weer in balans te brengen.

Yin Elementen Serie

In deze yin yoga serie leer je over de 5 verschillende elementen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde: aarde, metaal, water, hout en vuur.
Het aarde element helpt ons o.a. om te gronden en uit ons hoofd te komen. Het metaal element helpt ons immuunsysteem sterk te houden en om los te laten. Het water element helpt ons om voldoende energie te behouden. Het hout element helpt ons om te gaan met veranderingen en flexibel te zijn. En het vuur element helpt ons om ons open te stellen en vreugde en onvoorwaardelijke liefde te cultiveren in ons hart. 
Leer meer hierover in deze interessante yin yoga serie over de elementen.

Yin Yoga en de vijf elementen
Ontmoet Lovely Uhlenbeek

Doe yoga met ons

Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.

Anderen bekeken ook:

online yogalessen

Hoe start je thuis met het volgen van online yogalessen?

Hoe gaat het met je?De kans is groot dat je nu wilt zeggen dat je het druk hebt, maar dat het goed gaat.Dit antwoord geven …

Lees verder
Een gezonde core door yoga

Een gezonde core door yoga

Dat yoga een bijdrage levert aan het versterken van je core is inmiddels bekend, maar wat is je core precies? En waarom is het zo …

Lees verder
Probeer de serie Yin en de vijf elementen
up