Waarom yoga goed voor duursporters is

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom yoga goed is voor duursporters?

Train je nou voor een marathon of ben je van plan een triathlon te doen; misschien wel dé Ironman? Dan zou je serieus moeten gaan nadenken om yoga toe voegen aan je trainingsschema’s.

Ik hoor je denken: no way, dat is te veel! En ik kan me voorstellen dat als je iedere dag rent, fiets, loopt en zwemt, je niet zit te wachten op nog meer trainingsuren. Je komt ten slotte amper al aan je werk toe en de kinderen hebben ook je aandacht nodig. I get it..!

Inhoudsopgave

Vervang een training door yoga

Maar in plaats van een trainingssessie toevoegen, zou je ook een training kunnen vervangen door een training die werkt aan flexibiliteit, krachtopbouw en meer.

En dan kom je al snel uit bij yoga : -)

waarom yoga goed voor duursporters is
In actie tijdens de triathlon wedstrijd in Almere

Wat is yoga nou precies en waarom is het goed voor duursporters?

Nee, yoga is niet in kleermakerszit mediterend op een yogamat zitten met brandende wierook naast je. Yoga is ook geen godsdienst, een sekte of een sport.

Ik zie yoga veel meer als een levensstijl waarbij je verschillende technieken gebruikt om controle te krijgen over je fysieke lichaam, je ademhaling, maar ook je gedachtes en emoties.

Als je je klaarmaakt voor de marathon of een Ironman dan zul je regelmatig moeten trainen. Die fysieke training is één ding, maar er is nog veel meer nodig om de finish te halen. Als je in de race de man met de hamer tegenkomt, je steeds sneller gaat ademen en je echt niet meer weet hoe je verder moet, dan ben je te laat.
Naast de kracht die je nodig hebt om over de eindstreep te komen heb je nog veel meer nodig, zoals de juiste mindset, een gecontroleerde ademhaling & flexibiliteit in je lijf.

Yoga heeft het allemaal en door het te gaan doen zul je merken dat je heel anders aan de start van zo’n wedstrijd staat.

Hoe yoga kan helpen bij duursport

Lichaam en geest in balans

Regelmatig hardlopen en/of fietsen kunnen zorgen voor blessures en deze ontstaan vaak door overbelasting. Daar bedoel ik mee dat er veel meer van het lijf gevraagd wordt dan het lijf fysiek aan kan. Het lichaam geeft vervolgens een seintje dat zich uit in zo’n blessure.

Yoga kan bij dit puntje helpen, want door yoga te doen ga je je eigen lijf beter aanvoelen. Probeer nu maar eens je lijf te voelen; wat voel je precies? Veel mensen zullen op deze vraag geen antwoord kunnen geven, omdat er nog geen verbinding is tussen lichaam en geest. Dit klinkt misschien zweverig, maar dat is het niet. Yoga is meer dan de oefeningen die we doen op de yogamat.

Ademhaling (Pranayama)

Eén van de dingen die yoga anders maakt dan andere oefeningen is dat we de ademhaling als leidraad gebruiken in alle oefeningen die we doen. En ja, daarnaast zijn er ook nog aparte ademhalingsoefeningen die je kunt doen en deze noemen we Pranayama.

Er is bijvoorbeeld een pranayama oefening die je voor een wedstrijd zou kunnen doen en die je helpt de energie in je lijf omhoog te brengen, zodat je nog sneller van start gaat. Maar er is ook een pranayama oefening die je helpt om tot rust te komen en dus ideaal voordat je gaat slapen. Zenuwachtig voor de wedstrijd? Probeer eens één van de velen pranayama oefeningen. 

Meditatie

Tijdens duursport gebeurt er niet alleen van alles in je lijf, maar er gebeurt mentaal ook veel. Je bent vast wel eens een keertje afgeleid door gedachtes die voorbijkomen of gevoelens die omhoogkomen. Als je echt die finish wilt halen dan is de juiste mindset heel erg belangrijk.

Yoga kent een holistische benadering en daarbij worden verschillende technieken gebruikt. Meditatie is misschien wel de meest bekende techniek die je kan helpen om te gaan met gedachtes, gevoelens en emoties.

Yoga en fascia

Urenlang bewegen zorgt voor spierverkortingen en bij duursporters (zoals hardloper en triatleten) zie je dat de hamstrings en quadriceps een grote dosis aan trainingsprikkels krijgen. 

waarom yoga goed voor duursporters is

Ik weet uit ervaring dat er atleten zijn die überhaupt vergeten te rekken na een training en omdat alles met elkaar verbonden is kan het ene probleem na het andere optreden. Als je je spieren regelmatig alleen maar verkort dan zal er een disbalans ontstaan die zich kan uiten andere delen van je lijf.

Je hele lichaam is dus met elkaar verbonden, maar waarmee precies? Ik doel dan op fascia en misschien heb je hier al eerder van gehoord. Fascia is een vorm van bindweefsel die door je hele lichaam loopt en alles met elkaar verbindt, van knie tot schouder en van nek tot voet. Yogi’s geloven dat onze energie (ook wel prana genoemd) door de fascia stroomt, in zogenaamde meridianen (een soort energiebanen). Als er een blokkade ontstaat in je lijf, dan ontstaan er ook een blokkade in de fascia en dus in de meridianen. Hierdoor kan de energie niet goed stromen en dat uit zich in lichamelijke, emotionele en/of mentale klachten.

Ontdek het zelf

Dat was een heel lang verhaal in het kort, maar ik geloof hierin; dat alles met elkaar in verbinding staat. En om de finish te halen moet je eerst de verbinding met jezelf aangaan. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe sterker je bent en hoe beter je je eigen grenzen weet aan te geven. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat je je lekkerder gaat voelen door yoga te doen, gezonder en gelukkiger.

Laat in die race die man met de hamer maar komen, want jij gaat sowieso lachend over de eindstreep als geoefende yogi : -)

Geschreven door Viki Stelma-Boviatsis

P.S. Je kunt ieder moment met yoga starten, gewoon vanuit huis. Maar heb je nou geen idee hoe? Lees dan eerst even ons blog: Hoe start je thuis met het volgen van online yogalessen?  

Probeer nu gratis online yogalessen!

Ben jij er klaar voor om te starten met online yogalessen?
Dan is dit hét moment om je aan te melden voor de gratis proefperiode. Je kunt gedurende 14 dagen iedere online yogales proberen die je wilt.
Lijkt het je leuk om in contact te komen met andere yogi’s? Sluit je dan aan bij de Tula Community.

waarom yoga goed voor duursporters is
Doe yoga met ons
Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.
Anderen bekeken ook:
Buitenyoga bij Tula.

Waarom de zomer de beste tijd is voor yoga

Het voelt al helemaal als zomer ☀️ De zon is er vrijwel dagelijks, de temperatuur ligt comfortabel tussen de 22 en 30 graden en de …

Lees verder
yoga tijdens zwangerschap

Waarom yoga goed is tijdens je zwangerschap

Ik hoor je al denken: ik kan mij echt niet in allerlei bochten wringen met mijn zwangere buik. En dat is geen vreemde gedachte. Yoga …

Lees verder
Kracht en flexibiliteit

Sommige mensen denken dat je flexibel moet zijn om yoga te doen. Het tegengestelde is waar. Yoga maakt juiste de ruimte die je nodig hebt in je lijf door de flexibiliteit te vergroten. Maar yoga is niet alleen maar reken en strekken. Er zijn ook houdingen die je helpen met het opbouwen van kracht. Als je voor de eerste keer yoga doet zal je merken dat het best pittig om je eigen lichaam in allerlei verschillende yoga houdingen te brengen.

Meer lezen
Beter slapen met online yogalessen - Tula Yoga Online

Beter slapen met yoga

Een goede nachtrust is een essentieel onderdeel van een gezonde en evenwichtige levensstijl. Want, met goede nachtrust word je weerbaarder tegen stress, hebt je meer

Lees verder »
up