Kan ik yoga doen tijdens mijn zwangerschap?

Zwangerschap is een prachtige en transformerende periode in het leven van een vrouw. Gedurende deze negen maanden ondergaat je lichaam talloze veranderingen en uitdagingen. Een van de manieren om deze veranderingen te omarmen en je welzijn te bevorderen is het beoefenen van yoga. 

In dit artikel gaan we de vraag beantwoorden of yoga veilig is tijdens de zwangerschap en wat de voordelen van yoga zijn tijdens je zwangerschap.

Inhoudsopgave

Kan ik yoga doen tijdens mijn zwangerschap?

Het goede nieuws is dat yoga over het algemeen veilig en heel fijn is tijdens je zwangerschap, mits je bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt en goed blijft luisteren naar je lichaam. Teveel uitdaging in de houdingen wil je het liefst vermijden en het zou prettig moeten voelen. 

Online yogalessen tijdens je zwangerschap

Welke yogahoudingen je niet moet doen tijdens je zwangerschap.

Laten we beginnen met het belangrijkste. Welke yogahoudingen je zoveel mogelijk moet vermijden tijdens je zwangerschap.

  • Houdingen die druk geven op je buik, zoals houdingen waarbij je op je buik ligt, of sterk achterover buigt.
  • Twists. Twists zijn houdingen waarbij je een draaiing maakt met je rug en buik. Dit kan ook voor extra druk zorgen op je buik, wat onprettig is.
  • Inversions. Houdingen waarbij je ondersteboven staat of zit zorgen.
  • Op je rug liggen. Dit zul je zelf het beste voelen, of dit fijn is of niet. In het begin van je zwangerschap is dit nog geen probleem, maar naarmate de baby groter wordt zal deze houding steeds minder prettig worden.
  • Te diepe rekoefeningen in het heupgebied. Vooral aan het einde van je zwangerschap wordt dit gebied al losjes een week. Hierdoor kun je het veel verder oprekken dan normaal, waardoor er een grote kans is dat je te ver gaat.

Gelukkig zijn er nog genoeg andere houdingen die je wel kunt doen en zijn er altijd alternatieven voor de houdingen die hierboven staan.

Lees ook: Waarom yoga goed is tijdens je zwangerschap

Welke yogalessen kan ik doen tijdens mijn zwangerschap?

In principe kun je alle online yogalessen volgen die we op Tula Yoga Online hebben staan als je zwanger bent. Het hangt een beetje af van je ervaring en wat jezelf fijn vindt.
Ben je ervaren met actieve yogalessen dan kun je deze lange tijd volhouden. We hebben meegemaakt dat vrouwen tot week 35 Vinyasa yogalessen blijven volgen en zich daar prima bij voelen. Voor anderen is dit anders. Zij stappen vrijwel meteen over op de ontspannen yogastijlen zoals Yin Yoga en Restorative.

Wat we vaak aanraden is om ook Vinyasa slow flow lessen te volgen. Deze zorgen namelijk voor zowel ontspanning, maar hebben vaak ook een aspect van krachtopbouw. Het is namelijk heel fijn als je je benen, heup en rug blijft trainen. Dit zal je helpen fit door je zwangerschap te komen.

Verder is Yin Yoga heel fijn, omdat je dan leert ontspannen te blijven in eventuele uitdagende houdingen en in veel lessen zitten ademhalingsoefeningen. Dat is fijn om te kunnen tijdens je bevalling.

Op Tula Yoga Online vind je vier speciale online yogalessen voor tijdens je zwangerschapType in het zoekveld ‘zwanger’ en je vindt deze vier lessen van Lovely.

Voordelen van yoga tijdens je zwangerschap

Fysieke gezondheid 
Yoga kan helpen bij het versterken en flexibel houden van je lichaam, wat vooral belangrijk is tijdens de zwangerschap. Het verbetert de bloedsomloop, verlicht rugpijn en bevordert een goede houding. Bovendien kan het bijdragen aan een soepele bevalling door het versterken van de bekkenbodemspieren en het vergroten van de flexibiliteit van het geboortekanaal.

Vermindering van zwangerschapskwaaltjes 
Yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken helpen om spanning en stress te verminderen en je gevoel van welzijn te bevorderen.
Hierdoor kunnen veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid, slaapproblemen en stemmingswisselingen, worden verminderd.

Emotionele balans
Zwangerschap kan een emotionele achtbaan zijn. Yoga kan hiervoor een rustgevende en stabiliserende invloed op je hebben. Het helpt bij het verminderen van angst en angstgevoelens, bevordert een positieve mindset en verbetert de connectie met jezelf en je groeiende baby. Yoga biedt ook een veilige ruimte voor zelfreflectie en acceptatie van de veranderingen die plaatsvinden in je lichaam.

Voorbereiding op de bevalling
Yoga biedt niet alleen fysieke voordelen tijdens de zwangerschap, maar kan ook een waardevolle voorbereiding zijn op de bevalling zelf. Ademhalingstechnieken, samen met het leren van ontspannings- en meditatieoefeningen, kunnen je helpen om kalm te blijven en jezelf te verbinden met je innerlijke kracht tijdens het geboorteproces.

 

Lees ook: 5 reden om elke dag te stretchen.

 

“Als je al ervaring hebt met yoga kun je de stijlen blijven doen die je al deed. Dit kun je volhouden zolang het comfortabel blijft. Luister daarom goed naar je lichaam.”

Conclusie

Yoga is een waardevolle toevoeging aan het leven van zwangere vrouwen.

Het beoefenen van yoga tijdens de zwangerschap helpt bij het bevorderen van fysiek welzijn, het verminderen van zwangerschapskwaaltjes, het bevorderen van emotionele balans en het voorbereiden op de bevalling.

Het is echter belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en een paar houdingen te vermijden.

Online yogalessen tijdens zwangerschap

Deel je ervaring

Heb je ervaring met yoga tijdens je zwangerschap? Deel dan je ervaring en tips in de reacties onder dit artikel. Hiermee kun je andere yogi’s inspireren en helpen. Alvast bedankt!

Doe yoga met ons
Volg thuis yogalessen. Kom in contact met medeyogi's en word geïnspireerd door wisselende nieuwe video's.
Anderen bekeken ook:
Blog: Alles wat je moet weten over Yoga Nidra

Alles wat je moet weten over Yoga Nidra: Een diepgaande introductie

Yoga Nidra is diepgeworteld is in de tradities van yoga en meditatie. Deze yogastijl wordt steeds populairder in de moderne wereld van vandaag. Het wordt …

Lees verder
Doe mee met de online yoga - 7 dagen yoga challenge

Online Yoga Challenge – in 7 dagen vol energie

Zeven dagen yogalessen volgen onmogelijk?Niet met de online yoga challenge! We weten allemaal dat het lastig is om nieuwe gewoontes te starten. Je begint goed …

Lees verder
Meer lezen
up